RAZGOVORI O PREDSTAVI –  “POGLEDAJ DOM SVOJ ĐA’OLE”

Četvrtog dana Festivala, u izvođenju Pozorišne radionice “Dodest”, KICa “Budo Tomović”, igrana je predstava „Pogledaj dom svoj đa’ole” po tekstu polaznka Pozorišne radione “Dodest”, u režiji Sejfa Seferovića.

Pored voditelja razgovora Vanje Kovačevića, u razgovoru su učestvovali Sejfo Seferović i glumci Lucija Drenovac i Dario Stanojević.

Predstava je nastala po ideji Obrada Neneziće, u režiji Sejfa Seferovića. Sejfa Seferovića redovno gledamo na Festivalu i njegov rad je uvijek dobar. Predstava na veoma uobličen i duhovit način postavlja veoma važna pitanja. Obrad Nenezić je sa glumcima predstave imao radionice kreativnog pisanja i odatle je sve počelo, kazao je Vanja Kovačević, a onda postavio pitanje o motivima nastanka same predstave.

Način rada nije bio uobičajan, glumci su pisali tekst i put do realizacije je bio veoma interesantan. Zahvaljujući Obradu Neneziću smo čitav tekst složili dramaturški, što nam je prilično olakšalo. Na duhovit način smo se bavili ozbiljnim pitanjima. Predstava se igra na maloj sceni, svi su tu sa publikom i među publikom. To nekeda bude razlog da se publika ne osjeća prijatno, jer su svi pod reflektorom. Pristup je veoma psihološki interesantan, jer su svi na neki način glumci i vidljivi. To je slika naše svakodnevice koju smo na momenat prebacili na scenu, kazao je režiser predstave Sejfo Seferović.  

Glumac Dario Stanojveć je rekao da mu je veoma drgao što je učestvovao na Festivalu. Kazo je da je ansambl u kojem radi njegova druga porodica. “Svoju ulogu nikada ne bih odigrao na ovaj način da nije bilo mojih kolega. Moj lik ima svoju nježnu starnu iako tako ne izgleda na prvi pogled, takođe je i veoma saosjećajan”, zaključio je Stanojević.

“Nije mi bilo teško da uđem u lik. Svi mi smo na neki način pacijenti i imamo svoje psihološke probleme, ukoliko sebe bolje upoznamo shvatićemo da je i nama mjesto u nekoj ordinacij. Tužno je što danas na psihoterapiju gledamo kao na tabu temu, cilj naše predstave je da između ostalog ukažemo i na taj problem”, kazala je glumica Lucija Drenovac.

Predstava je puna citata, u predstavi možemo čuti odlomke iz serije “Otvorena vrata”, zatim “Maratonci trče počasni krug”, “Balkanski špijun”, i još mnogih drugih jugoslovenskih dramskih tekstova. Sve to je dobro uklopljeno i bila je ideja samih glumaca koji su pisali svoje tekstove.

Nakon toga je iz publike uzeo riječ prof. dr Dragan Koprivica koji je predstavu pohvalio, ali i dao određene sugestije sa željom da ista bude još bolja na sljedećim igranjima.

Razgovor je nastavljen korisnim komentarima članova žirija koji na ovogodišnjem Festivalu radi u sastavu: dramaturškinja Jovana Bojović i glumci Branka Otašević i Izet Mulabegović