O NAMA

JU CENTAR ZA DJELATNOSTI KULTURE

”VOJISLAV BULATOVIĆ – STRUNJO

Centar za djelatnosti kulture ”Vojislav Bulatović – Strunjo”  je opštinska ustanova kulture od posebnog značaja, osnovana 1960. godine.  Predstavlja nezaobilazno mjesto u kulturnom životu Bijelog Polja i glavni je nosilac i koordinator kulturnih dešavanja  u gradu. Kroz dugogodišnji rad i komunikaciju sa publikom, Centar je izgradio imidž uspješne ustanove koja je svojom programskom orijentacijom okrenuta ka promociji vrijednosti otvorenog i demokratskog društva, saradnji sa lokalnim, nacionalnim i svetskim umjetnicima i institucijama. Rad Centra se odvija kroz više programskih cjelina koje se  realizuju preko organizacionih jedinica: Narodne biblioteke, Bjelopoljskog pozorišta, kao i rada ostalih segmenata u okviru Centra kao što su: Bioskop, Internet centar, Književni klub ”Miodrag Bulatović”, KUD ”Tekstilac”, Infobus, časopis ”Odzivi” i Gradska čitaonica.

Centar organizuje široku lepezu kulturnih sadržaja, od opšteg značaja su tradicionalne manifestacije: Festival dramskih amatera Crne Gore, Internacionalni festival tamburaških orkestara i Jazz festival. Centar je do 2012. godine  organizovao i  književnu manifestaciju ”Ratkovićeve večeri poezije”, koja je  od strane Ministarstva kulture Crne Gore proglašena za manifestaciju od posebnog značaja za crnogorsku kulturu. Ova književna svetkovina se sada organizuje pod okriljem novoosnovane  Javne ustanove ”Ratkovićeve večeri poezije”.Pored navedenog, Centar oganizuje: promocije knjiga, izložbe slika, pozorišne predstave gostujuće i domaće produkcije, koncerte ozbiljne muzike, opštinske smotre učenika osnovnih i srednjih škola, projekcije filmova domaće i strane produkcije kao i mnoge druge sadržaje od kulturnog značaja. Takođe se bavi izdavačkom djelatnošću i prezentovanjem zavičajnog kulturnog blaga. Ono po čemu se Centar za djelatnosti kulture posebno legitimiše su tradicionalne manifestacije: Festival dramskih amatera Crne Gore i Internacionalni festival tamburaških orkestara. Ove manifestacije imaju svoje savjete koji utvrđuju program i koncepciju istih.

Centar za kulturu pruža različite usluge:

-Predviđanje simpozijuma, festivala, koncerata, savjetovanja, tribina, predavanja, smotri,  svečanih aklademija, tematskih programa, kulturno –umjetničkih i drugih programa manifestacionog tipa koji su od značaja za kulturu;

– Predviđanje pozorišnih i filmskih programa;

– Bibliotečka djelatnost;

– Sistematsko istraživanje, pribavljanje, čuvanje, održavanje, sreživanje, proučavanje, obrađivanje, izlaganje, programiranje i publikovanje muzejskog materijala.

– Sradnja sa drugim institucijama i organizacijama iz oblasti kulture;

– Obavljanje marketinga u oblasti kulture;

– Izdavačka djelatnost, izdavanje stručne literature, kao i publikacija iz djelokruga rada Centra ;

– Prikupljanje, obrada i čuvanje dokumentacione građe vezane za kulturni život u opštini;

– Ogranizovanje seminara, kurseva računara, kurseva stranih jezika, radionica, kolonije;

—————————————————————————————-

Međunarodni Festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju ustanovljen je 2003. godine. Ovaj Festival baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore i okruženja. Ova manifestacija doprinosi uspostavljanju i razvoju prijateljskih i privrednih veza, afirmaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa sjevera Crne Gore kao i valorizaciji i prezentaciji turističkih potencijala ovog kraja. Svake godine na Festivalu nastupi od osamnaest do dvadeset tamburaških orkestara iz osam do deset država, uz učešće od preko 200 majstora tambure.Na Festivalu, pored tamburaških orkestara, nastupaju i renomirani solisti iz zemlje i okruženja.

           U okviru Festivala radi škola tambure, koju pohađaju učenici muzičkih škola iz Bijelog Polja, Pljevalja i Podgorice. Do sada je ovu školu pohađalo preko 200 učenika iz pomenutih gradova. Svake godine omladinski tamburaški orkestar, sastavljen od polaznika škole,  otvara Festival.

Učešće na  Festivalu tamburaških orkestara postalo je mjera prestiža u ovom muzičkom žanru. Potvrda tome su brojne pohvale i priznanja koji stižu od učesnika i institucija kulture i turizma iz zemlje i inostranstva.  O uspješnosti i kvalitetu manifestacije najbolje govori  činjenica da je Nacionalna turistička organizacija, pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara dodijelila godišnju nagradu za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori u 2006. godini. U obrazloženju stoji da se nagrada dodjeljuje za posvećenost kvalitetu, inovativnu promociju, visoke standarde i društveno odgovoran doprinos razvoju turističkog proizvoda Crne Gore.

Festival dramskih amatera Crne Gore osnovan je 1970. godine. Od tada, Festival je napredovao i pokazao da je dramski amaterizam u Crnoj Gori  u stalnom usponu Ovaj Festival je postao reper za kvalitet ne samo u Crnoj Gori već i u širem regionu, jer predstave sa ovog Festivala reprezentuju Crnu Goru na festivalima u okruženju. Za učešće na Festivalu svake godine konkuriše u prosjeku 12 do 15 predstava. Selektor festivala svake godine, između ovih predstava, izabere 7 do 10 predstava koje će biti u festivalskoj konkurenciji. Odluku o pobjedniku Festivala donosi žiri sastavljen od renomiranih imena pozorišnog života u Crnoj Gori.

Festival dramskih amatera je manifestacija pozitivnih vibracija, povezivanja među ljudima.