Odluka o nagradama 51. FDA CG i obrazloženje žirija

51.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA CRNE GORE

Žiri 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore u sastavu Jovana Bojović– predsjednica, Branka Otašević i Izet Mulabegović – članovi,

Žiri 51. Festivala je donio jednoglasno sljedeće nagrade:

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Davudu Bahoviću, za ulogu Automehaničara u predstavi „Ordinacija“ dramskog studija „Entuzijasti“ Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara.

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Jovani Šobić, za ulogu u Medicinske sestre u predstavi „Ordinacija“ dramskog studija „Entuzijasti“ Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara.

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Andrei Drašković, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Specijalna nagrada za afirmaciju dječijeg stvaralaštva dodjeljuje se Aliji Redžematoviću, za predstavu „Kako je Edina postala princeza fina“ dramskog studija JU Centra za kulturu „Husein Bašić“ iz Plava.

Nagrada za produkciju dodjeljuje se bjelopoljskom pozorištu Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“ Bijelo Polje.

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Milivoju Miću Kovačeviću, za predstavu „Kovači“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“.

Nagrada za najbolji kostim dodjeljuje se Nusreti Kojić, za predstavu „Kako je Edina postala princeza fina“ dramskog studija Centra za kulturu „Husein Bašić“ Plav.

Nagrada za najbolji izbor muzike dodjeljuje se Draganu Kneževiću, za muziku iz predstave „Narkotik bluz“ Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.

Nagrada za najbolju autorsku muziku dodjeljuje se Petru Mihajloviću, za predstavu „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac.

Nagrada za autorski projekat dodjeljuje se Vladimiru Kosiću, za predstavu „Ko je ubio princezu Mont“ Centra za razvoj umjetnosti „Helaforija“ i JU „Zahumlje“ Nikšić.

Nagrada za eksperimentalni pristup dodjeljuje se Sejfu Seferoviću, za predstavu „Pogledaj dom svoj đaole“ Pozorišne radionice „Dodest“  KICa „Budo Tomović“ Podgorica.

Nagrada za originalan rediteljski rukopis i scensko istraživanje dodjeljuje se Vukiću Antoviću, za predstavu „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se Vukiću Antoviću, za predstavu „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Nagrada za najbolju režiju dijele Dragan Koprivica, za predstavu „Danilo“ Bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu, i Filip Medenica i Petar Mihajlović, za predstavu „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodjeljuje se Matiji Grediću, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“  Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Prva nagrada za glumačku bravuru dodjeljuje se Milanu Erakoviću, za ulogu u predstavi „Narkotik bluz“ Akordovog omladinskog teatra Nikšić.

Nagrada za bravuru „Fuad Zaimović – Strela“ dodjeljuje se Srđanu Neneziću, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Nagrada za najbolju mušku epizodu dodjeljuje se Jusufu Bajramspahiću, za ulogu Oca Eduarda u predstavi „Danilo“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“.

Nagrada za najbolju žensku epizodu dodjeljuje se Luciji Drenovac, za ulogu Svirene u predstavi „Pogledaj dom svoj đaole“ Pozorišne radionice „Dodest“  KICa „Budo Tomović“ Podgorica.

Nagrada za partnerstvo u igri dodjeljuje se Jovani Bulatović i Novici Medenici, u predstavi „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se  Slađani Merdović, za ulogu Majke Milice u predstavi „Danilo“ bjelopoljskog pozorišta, i Sanji Ćirović, za ulogu Lujze u predstavi „Kovači“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Predragu Vukojeviću, za ulogu Danila Kiša u predstavi „Danilo“  bjelopoljskog pozorišta, i Vladu Tomoviću, za ulogu Petera u predstavi „Kovači“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu.

Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje dodjeljuje se  Draganu Kneževiću, iz Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.

Nagrade za najbolje predstave:

III mjesto dodjeljuje se predstavi „Kovači“,  u režiji Petra Novakovića, produkcije bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“.

II mjesto dodjeljuje se predstavi  „Livada puna tame“, u režiji Petra Mihajlovića i Filipa Medenice, produkcije Studija „Solaris“ iz Mojkovca.

I mjesto dodjeljuje se predstavi„Danilo“, u režiji Dragana Koprivice, produkcije bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“.

Na FDA, od njegovog osnivanja do danas, učestvovalo je preko četiri stotine predstava u kojima su glumili, za koje su potpisivali režiju, tekst, muziku scenografiju sada neki od najznačajnijih profesionalnih dramskih stvaralaca. Ali u tim predstavama svoj zanat su usavršavali i  sada iskusni dramski amateri na koje Crna Gora mora biti ponosna. U tom smislu, sa pravom možemo reći da je Festival dramskih amatera kreirao, i dalje učestvuje u kreiranju pozorišnog identiteta Crne Gore.  U okviru 51. Festivala dramskih amatera imali smo priliku vidjeti jedanaest predstava  u takmičarskom dijelu, kao I predstavu Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja  koja je prikazana na zatvaranju Festivala.

Iako može zvučati kao fraza,ne može se, a ne reći da je žiri imao izuzetno težak i zahtjevan zadatak. Nagrađene predstave odisale su različitim kvalitetima: vještim zanatskim  pozorišnim rješenjima, svježinom i umjetničkom hrabrošću, ali i radošću igre namijenjene najmlađoj publici.

U toku proteklih šest dana imali smo priliku da kao publika budemo dio jednog teatra koji korespondira sa savremenim gledaocem, provocira ga i navodi na razmišljanje. Stoga pohvaljujemo i posvećen rad mentora koji svoju energiju i znanje posvećuju radu sa mladim ljudima.Ali i  te mlade ljude koji su pokazali svoje talente moramo akcentovati umjetnički rad Vukića Antovića pred kojim niko od publike nije ostao ravnodušan.

Samim tim 51. Festival dramskih amatera još jednom je potvrdio da zaslužuje pažnju javnosti,kao i mjesto u strateškom planu, koje bi  zagarantovalo i finansijsku podršku. U to ime hvala svima koji su uzeli ucešća na ovogodišnjem Festivalu i čestitke dobitnicima!