RAZGOVORI O PREDSTAVI –  “KAKO JE EDINA POSTALA PRINCEZA FINA”

Četvrtog dana Festivala, u izvođenju Dramskog studija JU Centar za kulturu “Husein Bašić” – Plav, igrana je predstava „Kako je Edina postala princeza fina” po tekstu Toda Nikoletića, u režiji Alije Redžemetovića.

Pored voditelja razgovora Vanje Kovačevića, u razgovoru su učestvovali Alija Redžematović i glumac Faris Markišić.

Ljepota pozorišta je u tome što nam omogućava da u njemu stvaramo svijetove koju su podjednako stvarni, a još ako je taj svijet čist i bajkovit, onda je to najljepša moguća stvar. Pradstavom iz Plava su nam se predstavili najmlađi i dali na sceni ono što je bila zajednička radost, kazao je Vanja Kovačević, a onda postavio i suštinsko pitanje, zašto?

Na početku bih da se zahvalim svima vama, posebno organizatoru. Velika je čast učestvovati na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju. Dramski studio u Plavu je osnovan 2008. godine  i od tada aktivno radimo i stvaramo. Ideja je bila da napravimo komediju koja će mladim ljudima dati vedrinu i smijeh. Cilj nam je bio da u sve uđemo opušteno i razigrano. Predstava će učestvovati na ovogodišnjem “Kotorskom festivalu pozorišta za djecu”, što nas veoma raduje. Mi dolazimo iz malog grada koji nema pozorište, ali smo istrajnošću i radom napravili predstavu koja je na premijeri okupila više od četiristo ljudi, što je za nas ogroman uspjeh, kao i potvrda. Moje prijateljstvo sa piscem ove drame, Todem Nikoletićem me dovelo u iskušenje i da postavim njegov tekst, Tode je sjajan dramski pisac, ali i odličan pjesnik. Takođe je bitno da nastanak jedne predstave u Plavu znači i podstrek za svu djecu da stvaraju, čitaju, pišu i da se obrazuju, zaključio je Redžematović.

Nakon Alije Redžematovića, govorio je i glumac Faris Markišić, koji je kazao: “Rad na predstavi bio više nego zabavan. Želim da se zahvalim našem mentoru Aliji Redžematoviću koji nas je motivisao, pomagao nam i stalno radio sa nama. Premijera je bila prije dvije godine, i taman kada smo zaboravili na predstavu, naš profesor je održao obećanje i doveo nas na ovaj Festival. Predstavu smo igrali u dosta crnogorskih gradova i samim tim stekli sjajna iskustva. Dramski tekst je Tode Nikoletić pisao u stihu i zbog toga, kao i zbog rima u tekstu, bilo mi je lako da ga naučim. Takođe treba napomenuti da je naš profesor tekst na nekim mjestima adaptirao i prolagodio kraju iz kojeg dolazimo, zaključio je Markišić.

Nakon toga je iz publike uzeo riječ prof. dr Dragan Koprivica koji je predstavu pohvalio, ali i dao određene sugestije sa željom da ista bude još bolja na sljedećim igranjima.

Razgovor je nastavljen korisnim komentarima članova žirija koji na ovogodišnjem Festivalu radi u sastavu: dramaturškinja Jovana Bojović i glumci Branka Otašević i Izet Mulabegović.