RAZGOVORI O PREDSTAVI   “NARCOTIC BLUES”

Trećeg dana Festivala, u izvođenju Akordovog omladinskog teatra – Nikšić, igrana je predstava „Narcotic blues” po tekstu Dragana Kneževića i glumaca Akordovog omladinskog teatra, u režiji Dragana Kneževića uz asistenta Voja Mrvaljevića.

Pored voditelja razgovora Vanje Kovačevića, u razgovoru su učestvovali Dragan Knežević, Nikolina Radulović, Milan Eraković i Vaso Lalićević.

Smisao umjetnosti nije da konstatuje, smisao umjetnosti je da se odredi u odnosu na nešto. Na tom tragu je nastala predstava “Narcotic blues”. Predstava ukazuje na probleme koji se dešavaju sada i ovdje, kazao je u uvodnom obraćanju Vanja Kovačević.

Nažalost mladi kod nas dosta koriste narkotike. Ideja je krenula od pokušaja da pripremimo predstavu po romanu “Mi djeca sa stanice ZOO”, ali smo brzo odustali od toga, i odlučili smo da scenarijo pišemo sami. Glumci su sami pisali svoje uloge, i tekst je veoma šokantan. Kroz brzu igru smo željeli da šokiramo mlade ljude koji predstavu budu gledali. Tekst je angažovan i govori o važnim temama, priču su pričali upravo oni kojima se to događa. Pokušali smo da miješanjem dokumentarnog i igranog pojačamo utisak, i da ne skrećemo puno sa teme problema zavisnosti od narkotika, kazao je Dragan Knežević.

Tema predstave je između ostalog i silovanje, priča o tome je nastala sa ciljem da skrene pažnju na problem, te da je veoma bitno da znamo ko je silovatelj a ko žrtva. Često, nažalost možemo čuti priču o tome kako je djevojka kriva jer je silovana, što je uvjek pogrešno, pa smo predstavom zapravo htjeli da ukažemo na te probleme, kazala je glumica Nikolina Radulović.

Kada sam saznao da ćemo sami pisati svoje uloge, ideja mi je bila da izgradim što realniju sliku osobe koja je prošla kroz velike životne poteškoće. Pitanje, zašto bi neko počeo da koristi opijate, je ono iz čega se izrodio moj lik. Odgovor koji sam ja dao na to pitanje jeste tuga, i najviše sam obrađivao taj motiv i lik gradio iz te pozicije. Jedna od bitnih inspiracija mi je bio film “Rekvijem za snove”, kao i ljudi koje poznajem. U međuvremenu sam istraživao i japansko pozorište, konkretno Kabuki, i moram reći da je to dosta uticalo na izgradnju lika, kazao je glumac Milan Eraković.

Ekipa koja je realizovala predstavu je istakla Erakovićevu iskrenu i istrajnu predanost. Govorili su o njegovim temeljnim pripremama, uleženjima i izlaženjima iz lika, koje ih je sve fasciniralo i motivisalo.

Glumac Vaso Lalićević je kazao da je svoj lik zasnovao na liku iz serije “Power”, lik se zove Tommy Egan, i on je bio najveća inspiracija. “Na svoj način sam htio da napravim svoju verziju Tomija, i naravano da mi je to ime bilo bitno. Nije sve ostalo na liku iz serije, postojalo je još dosta stvari koje su uticale na izgradnju lika. Bio je to jedan lijep proces”, zaključio je Lalićević.

Vanja Kovačević je pomenuo i muziku koja je veoma bitan segment predstave, pored Rammsteina i njihove pjesme “Du hast”, tu su i od Pink Floyda “Shine on you crazy diamond”, zatim pjesma iz mjuzikla “Singin’ in the rain”, kao i muzika iz filmova Sergio Leonea…

Razgovor je nastavljen korisnim komentarima članova žirija koji na ovogodišnjem Festivalu radi u sastavu: dramaturškinja Jovana Bojović i glumci Branka Otašević i Izet Mulabegović.