Razgovor o predstavi – “Alibi”

Druge festivalske večeri igrana je predstava „Alibi“ po tekstu Petera Kenedija, u režiji Vasa Lalićevića, u produkciji KKC „AKORD“ – Nikšić.

Razgovor o predstavi je vodio istaknuti crnogorski novinar Vanja Kovačević, a u razgovoru su učestvovali, akterka Helena Jovanović i Milan Eraković.Nakon lijepog uvoda o romanu Rjunosuke Akutagave “Rašomon”, kao i sjajnoj filmskoj adaptaciji Akire Kurosave, pa do pomena djela Agate Kristi, žanrovskih preplitanja misterije, drame i komedije i poveznice istih djela sa dramom Petera Kenedija do lijepe intervencije promjene imena u samoj drami koja uopšte nije slučajna i lijepo funkcioniše, Vanja Kovačević je došao i do naizgled banalnog ali suštinskog pitnja kojim najčešće počinje razgovore o predstavama, a to je pitanje o motivina za nastanak predstave.

“Ovaj komad smo izabrali jer smo imali želju da radimo tekst koji je žanrovski – misterija. Niko od ekipe koja je radila na predstavi nije do sada gledo predstavu u tom žanru. Nakon istraživanja i čitanja smo zaključili da nam se Kenedijev tekst najviše dopada, vjerovatno zbog upletenosti žanra komedije. Takođe smo htjeli da se oprobamo i u drugačijim tekstovima od onih koje smo radili ranije. Susret sa novim i drugačijim je za nas bio izazov u kojem smo uživali”, kazao je Eraković.

“Nakon što smo završili trilogiju društveno angažovanih predstava, ove godine smo htjeli predstavu koja je dovoljno dobra da nama prija, da uživamo u njoj i da isprobamo nešto novo. Iz glumačke perspektive, bilo je veoma zanimljivo raditi, pogotovo što u ekipi imamo dosta novih glumaca, ekipa je izmijenjena i veća. Od početka smo radaili zajedno, čitali, ulazili u likove, trudili smo se da se ne odaljimo od ideje pisca, ali istovremeno da likovima dodamo i nešto svoje. Imena likova u drami su veoma značajna, pa negdje i sugerišu na samo karaktere likova”, kazala je Helena Jovanović.

Isidora Đukanović koja je igrala dvije uloge u predstavi, istakla je da su svi ozbiljno pristupali zadacima te da je jedan od razloga vjerovatno i to što svi vole misteriju i komediju kao žanrove. Dodala je da je jednako uživala tumačeći obje uloge te da ne bi mogla izdvojiti jednu kojoj bi na bilo koji način dala prednost.