Razgovor o predstavi – “BOING-BOING”

Treće festivalske večeri, odigrana je predstava „BOING – BOING“ po tekstu Marka Kamelotija, u režiji Jovane Jelovac Cavnić, u produkciji JU Centra za kulturu Pljevlja.

Razgovor o predstavi je vodio istaknuti crnogorski novinar Vanja Kovačević, a u razgovoru su učestvovali aktera predstave Milan Kovačević, Branislav Đurović i Edin Hurić.

Vanja Kovačević je razgovor otvorio riječima: ”Jedno od kljućnih pitanja u teatru nije da li nam se nešto sveđa, već da li nas se tiče. Postoje razne forme, žanrovi i podžanrovi teatra koji nas više ili manje dotiču ili kako kaže Sartr u jednom svom tekstu, koji nas više ili manje egzistencijalno potresaju. Kada se govori o odnosu prema teatru, onda se nekako podrazumijeva da nas tragičnije priče diraju više, međutim da nas mogu dotaći i one drugačije potvrđuje sinoć izvedeni vodvilj “BOING-BOING”.

Nakon uvodnog dijela je istakao svoje impresije o predstavi, pohvalio izuzetan ritam, tempo, dinamiku, odnose među likovima i ostale elemente koji predstavu čine dobrom.

Koliko je bilo zahtjevno igrati u vodvilju gdje se počinje vrlo visoko, a tako se i završava?

“U početku nijesmo znali ni u šta se upuštamo. Ali pošto ja više volim proces rada i stvaranja predstave i tu sam negdje tek skontao da smo se susreli sa nečim veoma ozbiljnim. Za razliku od ranijih iskustava ovo je bilo dosta zahtjevnije. Raditeljka Jelena nam je dosta pomogla, samim tim što je po profesiji glumica, pomoć je bila veoma značajna. Nijesam u početku znao ni šta je vodvilj, ali smo uz sjajnu rediteljku zajedno učili određene stvari o tempu, ritmu, prostoru koji treba da dajemo kolegama glumcima… Drago mi je što nam je rediteljka davala prilično veliku slobodu pri građenju likova, i tu bih rado pohvalio rad Branislava Đurovića koji je na fenomenalan način ušao u ulogu kojom smo svi oduševljeni”, kazao je Edin Hurić.

Branislava Đurovića smo prošle godine gledali u predstavi “San ljetnje noći” i tada je tumačio ulogu Tizbe, ove godine je Branislav Đurović dobio nagradu publike za najbolju žensku ulogu, kako je bilo igrati ženu u predstavi? Pitao je Kovačević.

“Više sam se plašio ove uloge nego igranja u predstavi “San ljetnje noći”, u prošlogodišnjoj predstavi je moje pojavljivanje na sceni trejalo dosta kraće, dok sam u predstavi BOING-BOING sve vrijeme prisutan, zbog toga i veća odgovornost. Trudio sam se da ne ispadnem iz lika i to je dodatno povećavalo odgovornost”, kazao je Đurović.

Milan Kovečević je dodao da su ove godine radili dosta zahtjevniju predstavu, na početku je bila prisutna i trema, vjerovatno više zbog sjajnih kolega kojima je morao pružiti maksimum i biti na njihovom nivou.

Nakon toga je iz publike svoje utiske podijelio glumac Moamer Kasumović koji je pohvalio predstavu, ističući lijepu energiju, tačnost i divne odnose na sceni. Razgovor je završen najavom četvrtog festivalskog dana.