Razgovor o predstavi – “Probali smo, gledajte”

Prvog dana 53. Festivala dramskih amatera Crne Gore, odmah nakon izložbe akademske umjetnice Irene Vuković pod nazivom „Preoblikovanje“, i nakon samog otvaranja tokom kojeg se publici obratio direktor Centra za kulturu, Jasmin Ćorović, odigrana je predstava “ „Probali smo, gledajte“” u izvođenju KIC-a Budo Tomović, Dodestove radionice glume po motivima bajke „Crvenkapa“, u režiji Sejfa Seferović, a po tekstu cijelog ansambla.

Pored voditelja razgovora Vanje Kovačevića, u razgovoru je učestvovao reditelj Sejfo Seferović kao i glumica Monika Paljaj.

U svojoj antologijskoj knjizi “Šekspir naš savremenik”, Jan Kot je rekao da se ne mogu iscrpjeti svi aspekti nijednog dobrog dramskog teksta, ali ono što mora, jeste da ta predstava mora biti bogatija za našu savremenost. Zaista pozorište vrijedi jedino ako govori o nama sada i ovdje. Kazao je Vanja Kovečević na samom početku razgovora, a zatim postavio i prvo pitanje koje se odnosilo na razloge ili motive nastanka ove predstave.

Adaptacija bajke “Crvenkapa” je ideja jednog od glumaca, Matije Đukića. Krenuli smo sa Beketovom dramom “Čekajući Godoa”, međutim to nije bila isparvna odluka jer glumci nijesu mogli da se pronađu u tom tekstu, i onda smo riješili da pokušamo sa realizacijom Matijine ideje. Glumci su pisali svoj tekst, kasnije smo ga slagali, oblikovali, uklapali, dopisivali, na kraju su glumci zajedno napisali sigurno oko 90% teksta, a ostatak sam ja dopisao, kazao je Seferović.

Predstava nastaje na tragu Hobsove političke teorije, koja glasi:”Čovjek je čovjeku vuk”, zbog čega takav pristup problematici?

Mislim da pozorište u posljednje vrijeme uopšte ne prikazuje našu savremenost, tj. zbilju koja je užasna. Često ne obraćamo pažnju na takve stvari već probleme svaljujemo na mlade za koje govorimo da su “površni”, međutim oni žive živote pune problema, droge, nasilja… Osvješćivanje tih problema na vrijeme je ono što je nama bilo bitno, kazao je Sejfo Seferović.

Monika Paljaj koja igra ulogu Crvenkape istakla je da je u tekst ugradila veliki dio sebe, “nečega što sam nekad vidjela, čula osjetila, pa je to značajno uticalo na moju ulogu u predstavi. To je bio način da kroz tekst nešto objasnim i ukažem na stvari kroz koje prolazi naše društvo. Svakako moramo napomenuti da nam je reditelj Sejfo Seferović dao određena usmjerenja i odrednice kojih smo se držali, te smo na taj način gradili cijelu dramu”.

Na kraju razgovora je član žirija i dramaturg, Obrad Nenezić istakao bitnost dramskog teksta, te pohvalio poduhvat pisanja istog kada je riječ o predstavi “Probali smo, gledajte”.

Iz publike je govorio i glumac Izet Mulabegović koji je pohvalio glumu cijelog ansambla, zajednički rad i energiju. Riječ je uzeo i glumac Moamer Kasumović koji je ansamblu dao određene savjete koji bi trebalo da unaprijede predstavu.

Članovi žirija Ana Vučković, Obrad Nenezić i Omar Bajramspahić su kazali svoje utiske i komentare kako bi predstava na sljedećim igranjima bila još bolja.