VEČERAS SVEČANO OTVARANJE 51. FESTIVALA DRAMSKIH AMATERA CRNE GORE U BIJELOM POLJU

Pedeset prvi Festival dramskih amatera Crne Gore, koji se tradicionalno održava u Bijelom Polju, većeras će biti svečano otvoren u bjelopoljskom Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, koji je i organizator Festivala, a pokrovitelj je Opština Bijelo Polje.

U 19.30 h u Galeriji Centra biće organizovana izložba slika Tijane Gordić pod nazivom „Jedno mjesto“, a Festival će u 20 h, u velikoj sali, svečano otvoriti predsjednik Opštine, Petar Smolović.Zatim će biti izvedena prva predstava u zvaničnoj konkurenciji, u produkciji JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, „Danilo“, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta.
U ovoj melodrami, u kojoj je autor po nekim motivima iz života i rada Danila Kiša ispričao svoju priču o veličini i značaju crnogorske porodice, kao temelja našeg društva, igraju iskusni bjelopoljski glumci: Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, a ansamblu su se priključili mladi talentovani glumci, Milica Jeremić, Sara Kurgaš i Mihailo Drobnjak.

Dizajn svjetla uradio je Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.

Festival će trajati od 10. do 15. juna, a, po odluci ovogodišnjeg Savjeta Festivala, u zvaničnom takmičarskom dijelu biće izvedeno jedanaest predstava crnogorske amaterske produkcije iz šest gradova: Bara, Podgorice, Nikšića, Plava, Mojkovca i Bijelog Polja.

Odluke o festivalskim nagradama donijeće tročlani stručni Žiri Festivala u sastavu: mr Jovana Bojović, dramaturškinja, Branka Otašević, glumica, i Izet Mulabegović, glumac Bjelopoljskog pozorišta.

Razgovore o predstavama, koji će se održavati svakog dana u 11 časova u Galeriji Centra, vodiće novinar i publicista Vanja Kovačević.

U okviru pratećih sadržaja Festivala biće organizovana i panel diskusija na temu „Dramski amaterizam u Crnoj Gori“.

Tokom završne večeri Festivala, 15. juna, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava FDU sa Cetinja, “U plamenu strasti”, koju, pod mentorstvom prof. Branimira Popovića, potpisuje Ivan M. Lalić, a asistentica je Anđelija Rondović.