Ustanovljenja regionalna književna nagrada ,,Ćamil Sijarić”

Danas je Savjet JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjoˮ, na predlog direktora ustanove Jasmina Ćorovića, ustanovio književnu nagradu ,,Ćamil Sijarić”.

Polazeći od Zakona o kulturi,  koji utvrđuje načela ostvarivanja i razvoja kulture, koji obavezuje državne i lokalne organe, samim tim i javne ustanove kulture, da podstiču, afirmišu  i rade na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da ravnopravno čuvaju i unapređuju sve kulturne identitete u poštovanju kulturne različitosti, osjetili smo potrebu da, shodno pomenutom, u čast ovog velikog pisca i pripovijedača ustanovimo književnu nagradu koja će nositi njegovo ime – „Ćamil Sijarić“, a koja će se dodjeljivati za najbolja prozna djela- roman ili priču (pripovjetku), svake godine u Bijelom Polju 18. decembra na dan rođenja ovog velikog pisca.

U Crnoj Gori ne postoji književna nagrada koja nosi ime ovog velikog bjelopoljskog, crnogorskog, jugoslovenskog, evropskog i svjetskog pripovjedača Ćamila Sijarića, čija djela su prevođena na brojne svjetske jezike, te smatram da Bijelo Polje ima potrebu, a i obavezu, da se na ovaj način oduži piscu ovakvog formata. 

Ćamil Sijarić je rođen u Šipovicama kod Bijelog Polja 1913. godine. Završio je Gimnaziju u Vranju a Pravni fakultet u Beogradu. Među najznačajnijim djelima su mu romani „Bihorci“, „Konak“, „Kuću kućom čine lastavice“, „Mojkovačka bitka“, knjige pripovijedaka „Ram Bulja“, „Bunar“, „Kad djevojka spava, to je kao da mirišu jabuke“, te knjige poezije „Lirika“ i „Koliba na nebu“. Ćamil Sijarić je dobitnik najznačajnijih književnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, a njegova djela prevedena su na dvedesetak svjetskih jezika. Bio je član Crnogorske i Bosanskoherecegovačke akademije nauka i umjetnosti.

Svaki grad bi poželio da ima pisca poput Ćamila Sijarića. On je slavu svoga Bihora i  Bijelog Polja pronio širom svijeta kroz svoja djela. Najmanje čime mu se Bijelo Polje može odužiti jeste ustanovljenje književne nagrade koja će nositi njegovo ime, i koja će slaviti umjetnost pisane riječi.

Benifiti ustanovljenja književne nagrade „Ćamil Sijarić“ biće višestruki. Nagrada „Ćamil Sijarić“ će obogatiti kulturnu riznicu Bijelog Polja ali i Crne Gore, i učiniti da i Ćamil Sijarić dobije mjesto u toj riznici-  koje mu i pripada, jer, književna kritika ondašnje Jugoslavije okrakaterisala je Ćamila Sijarića kao „slikara ljudske čežnje, neodoljivih spiritualnih drhtaja, fluidnih emocija, pisca koji nosi i uznosi priču iznad vremena i iznad miljea u kojem se odvija“. Takođe, s obzirom da se radi o regionalnom karakteru književne nagrade, ova Nagrada će  omogućiti da se objedini širi književni prostor i uspostavi multikulturni dijalog svake godine 18. decembra u Bijelom Polju , na dodjeli nagrade „Ćamil Sijarić“, a pisci sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske,  imaće priliku da razmijene svoja književna iskustva, što će znatno obogatiti književnu i kulturnu scenu Bijelog Polja, Crne Gore i regiona. 

Pisci su mostovi između ljudi, gradova i država. I baš kako je to i Ćamil činio, ova Nagrada će spajati i povezivati ljude iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jasmin Ćorović
Direktor JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjoˮ