U čast filmskog velikana Veljka Bulajića u Bijelom Polju će biti prikazan njegov kultni film “Bitka na Neretvi”

U čast nedavno preminulog filmskog velikana Veljka Bulajića, koji je ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i svjetskoj kinematografiji, u bjelopoljskom Centru za kulturu će u ponedjeljak, 8. aprila, s početkom u 20 sati, biti prikazano njegovo najpoznatije ostvarenje “Bitka na Neretvi”.

Ulaz besplatan!

Kultno ostvarenje “Bitka na Neretvi” reditelja Veljka Bulajića je jugoslovenski film, snimljen 1969. godine. Scenario za film su napisali Stevan i Veljko Bulajić.

Riječ je o najskupljem jugoslovenskom filmu u kom uloge, uz najveće domaće zvijezde, poput Velimira Bata Živojinovića, Milene Dravić i Ljubiše Samardžića, imaju i holivudski velikani Orson Vels i Jul Briner, Italijan Franko Nero kao i Sergej Bondarčuk, slavni sovjetski režiser i glumac.

Ovaj šesti Bulajićev dugometražni igrani film, bio je nešto dotad nezapamćeno u evropskoj, pa i svjetskoj kinematografiji, a sam projekat je po budžetu i po broju aktera bio u ravni sa “Spartakom” Stenlija Kjubrika.

Poster za film izradio je jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. vijeka Pablo Pikaso za sanduk najboljeg jugoslovenskog vina.

Muziku je komponovao poznati američki kompozitor i Oskarovac Bernard Herman.”Bitka na Neretvi” nominovana je za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma 1970.godine.

Bulajićeva “Bitka na Neretvi” se danas često nalazi na listama najboljih ratnih filmova u istoriji, a posebno najboljih koji se bave tematikom Drugog svjetskog rata.