Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu ovog četvrtka, 11. aprila nastavlja se u Bijelom Polju, a na repertoaru su kratki filmovi mladih crnogorskih autora.

Publika će u 19 sati moći da pogleda ostvarenja „Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović, „Naročita svojstva“ u režiji Tamare Milošević, „Ječam žeča“ Andrije Mugoše i „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića.

„Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović donosi priču o ljudima, koji su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, dok „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića prati Stefana, studenta na studijama u Berlinu kome kratka vikend posjeta roditelja mijenja život. „Naročita svojstva“ u režiji Tamare Milošević temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje, a „Ječam žeča“ Andrije Mugoše prikazuje jedan neobičan dan u životu junaka Jakova, koji je naizgled porodičan čovjek a svjestan svoje slabosti i okružen društvom bez razumijevanja, krije svoj pravi identitet i odlučuje da se okrene vjeri ne bi li u njoj našao spas.

Pored toga, 11. aprila u Bijelom Polju biće predstavljenji filmovi nastali kao studentski radovi na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja – “Lumpen” Nikole Vučinića, “Mir” Gabrijela Camaja i “Pas koji se upiškio od sreće” Ilije Zekovića. Takođe, profesori FDU Cetinje Sehad Čekić, Nikola Vukčević, Dušan Vuleković i Dušan Kasalica će predstaviti proces studiranja i prijemnih ispita svima koji žele da budu dio filmske umjetnosti i komplementarnih djelatnosti.

Podsjetimo, glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.