RAZGOVORI O PREDSTAVI –  “MUZEJ VOŠTANIH FIGURA”

Četvrte festivalske večeri odigrana je predstava “Muzej voštanih figura”, koja je autorski projekat poznatog pozorišnog stvaraoca Branka Kovačevića. Komad je nastao u produkciji KIC-a “Budo Tomović” i Pozorišne trupe “Preporodilište”. U predstavi igraju Dražen Milić i Ljubo Kaličanin.

Razgovor o predstavi je vodio istaknuti crnogorski novinar Vanja Kovačević, a u razgovoru su učestvovali Branko Kovačević i Ljubo Kaličanin.

Predstava “Muzej voštanih figura” je neverbalni teatar koji se prevashodno oslanja na semiotički znak iz kojeg je ocrtava jasno značenje i namjra autora. Predstava je čvrsta, utegnuta i tačna, sa veoma dobrom atmosferom i glumom. Glumci nas svojim djelovanjem na sceni, dekoracijom i rekvizitima navode na razmišljanje, ostavljaju nam prostor da zaključujemo. Voštane figure su zapravo u publici, tj. svaki gledalac je lutka od voska koja povremeno postaje dio same predstave.

Razgovor je otvoren pitanjem o motivu nastanka predstave.

“Predstava je nastala iz lične, unutrašnje potrebe, nastala u kafani, kao i većina dodestovskih predstava, moje i Brankovo druženje je izrodilo ideju. Kasnije je sasvim spontano naišla ideja da predstavu posvetimo velikim pozorišnim stvaraocima i prijateljima Slobu Milatoviću i Džoniju Hodžiću, i vjerujemo da su i oni igrali u predstavi. Predstavu smo napravili lako, iako iz drugog ugla i ne izgleda tako, takođe smo uživali u radu. U predstavi nema improvizacije, ona na svim igranjima traje pedeset minuta, plus ili minus jedan minut”. Kazao je Kaličanin.

“Nekada oni ljudi koji su na periferiji događanja i života najbolje oslikavaju stvari koje se dešavaju vani. Naše pozorište nastaje u pozorištu. Da li smo uspjeli da kažemo ono što smo željeli je na publici da ocijeni”, zaključio je Branko Kovačević.

Svoje komentare o predstavi su na kraju iznijeli Aleksandar Srdanović, prof. dr Dragan Koprivica i Slavojka Marojević.