RAZGOVORI O PREDSTAVI –  “DESERT FLOWER”

Četvrte festivalske večeri odigrana je i predstava “Desert flower”, koja je autorski projekat prof. dr Dragana Koprivice, u izvođenju Studentskog teatra KIC-a “Budo Tomović” iz Podgorice.

Razgovor o predstavi je vodio istaknuti crnogorski novinar Vanja Kovačević, a u razgovoru su učestvovali Dragan Koprivica i glumica Marija Đuranović .

Vanja Kovačević je razgovor započemo suštinskim pitanjem o motivima nastanka predstave.

“U ovoj predstavi sam pošao od društvene atmosfere u Crnoj Gori, ali i u Srbiji i regionu. Cilj predstave je da pošalje poruku upozorenja uz pitanje “ko je kriv?”. Društvena zbilja je iskočila iz pozitivnog toka i doživljava skretanja koja upozoravaju da nešto nije onako kako bi trebalo da bude. Predstavom sam htio da ukažem na činjenicu da je porodica osnovna ćelija društva, da sve kreće od porodice. Indikacije o raspadu porodice su i najave raspada jednog društva. Radnja predstave je smještena na neki daleki meridijan, daleko od svijeta i vijeka, hiljadama kilometara daleko od svake stanice. Tu se iskrcava majka, brehtovska “majka hrabrost” koja je na neki način siledžija u zaštiti svoje djece, koja su se od nje već otuđila. Takođe bih kazao da sam ovoga puta imao čast da radim sa talentovanom glumicom Marijom Đuranović koja je u glumu došla iz totalno druge sfere, nedavno je doktorirala farmaciju u Beogradu, ona je jedna od onih glumica koje posao uvijek odrade bolje nego što sam ja to i zamislio”, kazao je, između ostalog, Dragan Koprivica.

Glumica Marija Đuranović je istakla da je za nju gluma nešto sasvim novo, cijeli proces nastanka predstave sa kompletnim ansamblom je bio uzbudljiv i zanimljiv. Iako su probe bile česte, sve je teklo prirodno i lako.

Razgovor je zaključen komentarom Slavojke Marojević.