PREDSTAVA ”DANILO” NA VELIKOJ SCENI KIC-a ”BUDO TOMOVIĆ”

Melodrama Bjelopoljskog pozorišta “Danilo”, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, biće izvedena na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici u petak, 8. jula, sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan. 
U literarnom predlošku Koprivica se latio segmenata iz biografije velikog Danila Kiša, da bi na tu poznatu storiju nadgradio svoju dramsku priču o značaju crnogorske familije, njenoj koheziji i vječitim rizicima od neočekivanog rasula u duhu grčke tragedije, kroz odnos izdvojene jedinke prema kolektivu, pri čemu pojedinac biva bez krivice kriv.

Prema nekim djelovima sudbine Kišove majke, Crnogorke, Milice Dragićević, rodom sa Cetinja, koja se u Vojvodini udala za svog supruga jevrejskog porijekla, Eduarda Kiša, Koprivica je sačinio svoju himnu porodici, uz opasnosti koje se nadvijaju iznad tihog porodičnog gnijezda. U viziji autora, Milica Dragićević postaje pandan liku brehtovske Majke Hrabrosti, a njena vezanost za porodične korijene prerasta u svojevrsnu scensku odu familiji pred nadolazećim zlim vremenima.

Ovaj komad Koprivice igran je u prvobitnoj verziji u Bjelopoljskom pozorištu prije dvanaest godina, kada je osvojio najveće nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.
Ove godine, uz obnovljeni ansambl i drugačija rediteljska čitanja, predstava je premijerno izvedena u Centru za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju 18. maja, a potom 10. juna na svečanom otvaranju 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore, na kojem je i trijumfovala. Uz to, Slađana Bubanja Merdović je proglašena za najbolju glumicu Festivala, Predrag Vukojević za najboljeg glumca, a Jusuf Bajramspahić je dobio nagradu za najboljeg epizodistu.

I povodom trijumfa na Festivalu Koprivica je istakao da bjelopoljski ansambl ima iskusne glumce, koji daleko prevazilaze amaterske okvire, što je bio i pravi preduslov za stvaranje zaokruženog pozorišnog čina.
Direktor Centra za kulturu, prof. Milko Kovačević, istakao je da se predstavom “Danilo” želi dati dalji doprinos razvoju amaterskog teatra u Crnoj Gori, uz nastojanja da Bjelopoljsko pozorište konačno dobije profesionalni status.
U predstavi igra iskusna ekipa: Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, uz mlade nade, Mihaila Drobnjaka, Milicu Jeremić i Saru Kurgaš.
Dizajn svjetla potpisuje Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.
Predstavom Bjelopoljskog pozorišta biće svečano otvoren i 65. Festival festivala u Trebinju 20. jula, na kojem se tradicionalno takmiče najbolje predstave zemalja regiona sa eks-ju prostora.