Predstava ”Danilo” Bjelopoljskog pozorišta sjutra na ”Repasaž festu” na Ubu

          Pobjednička predstava 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore, održanog u junu ove godine u Bijelom Polju, “Danilo”, u izvedbi Bjelopoljskog pozorišta, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, predstavljaće Crnu Goru na 14. “Repasaž Festu” na Ubu, koji traje od 1. do 10. novembra, a biće izvedena u subotu, 5. novembra. Riječ je o tradicionalnoj smotri najboljih amaterskih pozorišta iz država nastalih na tlu eks-Jugoslavije, a održava se u ubskom Domu kulture.

          U zvaničnom dijelu Programa takmiče se šest predstava, najboljih na državnim festivalima Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije.

Članovi Žirija su Željko Hubač, dramski pisac (predsjednik Žirija),  Vladan Gajović, prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta, i glumac Petar Strugar.

“Repasaž Fest”, kako navode organizatori Festivala, “nije samo mjesto okupljanja dramskih umjetnika regiona sa ostvarenjima, koja se nalaze u samom vrhu amaterskog teatarskog stvaralaštva, već i omaž dvojici velikana pozorišne umjetnosti sa Uba, Raši Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu, i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najznačajnijih poslijeratnih srpskih dramskih pisaca”.

Na već održanom svečanom otvaranju Festivala, u utorak, 1. novembra, nagrada “Raša Plaović” uručena je glumcu Miodragu Mikiju Krstoviću, a festivalsku zavjesu potom podigla predstava “Srpska drama” u produkciji Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea “Vuk Karadžić” iz Grabovca. Sljedećeg dana je nastupila dubrovačka Kazališna družina “Kolarin” komadom “Mare Fjočica”, a trećeg novembra predstava Amaterskog pozorišta “Mirka Ginova” iz Demir Kapije “Noćite vo bel saten”.

          Nakon dana pauze, u subotu, 5. novembra, u 20 časova, gledaoci na Ubu imaće priliku da vide pobjedničku predstavu iz Crne Gore u izvedbi Bjelopoljskog pozorišta “Danilo”, po književnoj i rediteljskoj viziji Dragana Koprivice o životu Danila Kiša, uz postmodernistički ugao prema pojedinim motivima romana “Bašta, pepeo”. U nedjelju će biti izveden komad mariborske “Pekarne Magdalenske mreže” “Slava Klavora – spomenik”, a takmičarski dio Festivala zatvara “Hanka”, Pozorišta mladih Tuzle.

          Dodjela nagrada planirana je za 10. novembar uz izvođenje profesionalne predstave Ateljea 212, u čast nagrađenih, “Ruska smrt”. Sastavni dio Festivala činiće i Okrugli sto kritike, a biće dodjeljivane i nagrade publike za glumačko ostvarenje svake festivalske večeri, i zahvalnice za učešće na ovoj regionalnoj smotri dramskih amatera.

          Pobjednička predstava iz Crne Gore “Danilo” na 51. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju osvojila je priznanja za najbolju predstavu u cjelini i najbolju režiju, Slađana Bubanja Merdović i Predrag Vukojević dobili su nagrade za najbolje glavne uloge, Jusuf Bajramspahić za najbolju mušku epizodu, a Bjelopoljskom pozorištu Centra za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” pripala je i nagrada za produkciju.

Povodom nastupa na 14. “Repasaž Festu” glumci Bjelopoljskog pozorišta obećavaju da će dati sve od sebe da na što bolji način prezentuju domete ukupnog dramskog amaterizma u Crnoj Gori.