Gradski hor na Festivalu u Sarajevu

Gradski hor koji djeluje u okviru Centra za kulturu Vojislav Bulatović Strunjo učestvovao je na 2. Internacionalnom festivalu horskog pjevanja u Sarajevu 8. i 9. maja tekuće godine.

Festival se održao u dvije dvorane. Prvu noć u dvorani Doma armije, i drugu noć u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.Ovaj Festival je okupio više od 200 učesnika iz pet regionalnih i evropskih zemalja koji su svojim nastupima oduševili publiku predstavljajući bogatstvo i raznolikosti horske muzike.Pored “Gradskog hora” iz Bijelog Polja, na festivalu su učestvovali i horovi: “Šapat srca“ iz Sarajeva, “Degirmenlik aknicilar belediyesi altin kalpler korosu” iz Turskog Kipra, ženski hor austrijsko-bh kulturnog udruženja “Mimoze” iz Beča i ženski hor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre “Istarske gondže” iz Pule iz Hrvatske.

Manifestaciju je otvorio direktor Festivala Sahudin Kačar, prof. dr Hazim Bašić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala, predstavnica Službe za kulturu obrazovanje i sport Općine Novi Grad Naliha Šabanović.

Direktor Internacionalnog festivala horskog pjevanja Sahudin Kačar pozdravio je publiku i istakao da je jako sretan što se centralna manifestacija 2. internacionalnog festivala horskog pjevanja održava u Sarajevu i u općini Novi grad, 7-9 maja na dane kada se obilježavaju brojni važni svjetski praznici ali i brojni važni događaji iz prošlosti BIH.

Iako Festival još uvijek nije takmičarskog tipa, ipak je postojao žiri koji je imao zadatak da iznese svoj stav na nastupe horova. Tako se nakon nastupa horova publici obratila profesorica i predsjednica žirija Internacionalog festivala horske muzike prof. dr. Ana Babić uputivši poziv da je važno njegovati horsko pjevanje, i čuvati ga kao i svoju domovinu Bosnu, bosanski identitet, posebnost i raznolikost, te povezivanje ljudi iz cijelog regiona i svijeta.

Najbolje kritike dobio je upravo naš gradski hor iz Bijelog Polja, gdje profesorica Babić nije štedjela riječi hvale.

Nakon nastupa, veoma ljubazni i gostoprimljivi domaćini priredili su obje noći druženja za sve učesnike festivala koja su trajajala do ranih jutarnjih časova.

Festival horske muzike realizuje se u organizaciji Asocijacije „BH Folk Fest Sarajevo“ i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo.

Gradski hor iz Bijelig Polja na festival je vodio direktor Centra za kulturu iz Bijelog Polja Jasmin Ćorović, koji je u okviru programa Festivala bio i u posjeti uprave gradske Općine Novi grad iz Sarajeva, te zajedno sa ostalim predstavnicima horova i organizatorima festivala položio vijenac na spomeniku ubijenoj djeci grada Sarajeva 9. maja na Dan obilježavanja tog zločina.

Za izuzetne rezultate promovisanja kulture i tradicije Crne Gore i uspostavljanju saradnje između ustanova i organizacija Crne Gore i BIH direktoru Ćoroviću je uručena plaketa od strane predstavnika Folk festa iz Sarajeva.