FIlm “Mamula all inclusive” sjutra u bjelopoljskom bioskopu

Film ”Mamula all inclusive,  novosadskog reditelja Aleksandra  Reljića, biće prikazan sjutra, 26. januara, u bjelopoljskom bioskopu, od 19.00 sati. Ulaz slobodan.

 

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata, služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako predstavnici Vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju „jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom“, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama, protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

O AUTORU

Aleksandar Reljić rođen je 1974. godine u Beogradu, Srbija. Novinar je i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama iz okvira kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i međuetničkih odnosa na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Autor je u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio-televizije Vojvodine, a dvije godine je bio i odgovorni urednik te redakcije. Za svoj profesionalni rad višestruko je nagrađivan. Njegov film Unuk (Enkel) dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za najbolji evropski dokumentarni film 2018. godine na Prix Europa festivalu u Berlinu. Od 2019. godine vodi nezavisnu filmsku produkcijsku kuću Core Dox iz Novog Sada.