50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore

U izdanju JU Centra za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” u Bijelom Polju izašla je iz štampe monografija “50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore”. Projekat je podržan i u cjelosti finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Planirano je da monografija bude sastavni dio proslave ovog važnog pozorišnog jubileja koji iz dobro poznatih razloga nije održan.

Ovom knjigom želimo osvijetliti istorijsku dimenziju Festivala dramskih amatera Crne Gore i iskazati zahvalnost i priznanje svim protagonistima ove značajne i na ovim prostorima jedinstvene manifestacije. Ovo je pokušaj da se iz različitih uglova sagleda vrijednost Festivala dramskih amatera Crne Gore i njegova uloga u sveukupnoj evoluciji pozorišnog života u našoj zemlji.

Festival dramskih amatera Crne Gore je svojevrsni svjedok, kako entuzijazam i pregalaštvo istinskih pozorišnih zaljubljenika može da traje jako dugo i da svoje plodove donosi već pola vijeka. Činjenica da je kroz ovaj Festival viđeno preko 400 pozorišnih predstava, da je na daskama Festivala dramskih amatera Crne Gore svoje glumačko umijeće pokazalo više hiljada glumaca – amatera i blizu 200 reditelja, te da je festivalska pozorišna ostvarenja posmatralo desetine hiljada ljubitelja pozorišne umjetnosti, govori o značaju i vrijednosti Festivala dramskih amatera, ali i njegovom doprinosu ukupnom pozorišnom životu u Crnoj Gori.

Sasvim je sigurno da je Festival bio snažan temelj za dalji razvoj pozorišta u Crnoj Gori i njegove sveukupne profesionalizacije. Gotovo da ne postoji ni jedan glumac u Crnoj Gori a da svoje prve glumačke stope nije napravio na Festivalu dramskih amatera Crne Gore. Među njima su Žarko Laušević, Mirko Vlahović, Dragica Tomas, Mihailo Miša Janketić, Jagoš Marković, Moamer Kasumović, Dubravka Drakić, Željko Sošić, Emir Ćatović, Omar Bajramspahić, Petar Novaković i drugi.

Svakako da posebne zasluge za život i trajanje Festivala dramskih amatera Crne Gore pripada istinskim znalcima pozorišne umjetnosti, koje su sebe nesebično davali da ovaj Festival živi i preživi uprkos mnogim barijerama i teškoćama koji su se pojaviljivali tokom 50 godina njegovog postojanja. Naravno da Blagoti Erakoviću pripada posebno mjesto u životu Festivala. Ne samo što je ovaj vrsni reditelj i pozorišni poslenik učesnik svih Festivala i njegov osnivač, nego i zbog činjenice što je sebe nesebično davao u svakoj godini ovog značajnog kulturnog događaja.

Festival dramskih amatera Crne Gore su do ovih visina iz godine u godinu uzdizali Vasja Stanković, Trajko Jovanović, Đorđe Đurđević, Čedo Dragović, Jagoš Marković, Goran Bulajić, Gojko Burzanović, Slobodan Milatović, Džoni Hodžić, Mišo Korać, Slobodan Marunović, Dragan Koprivica, Lilijana Ivanović, Branko Kovačević, Sejfo Seferović, Milovan Ćetković, Goran Bjelanović, Dragan Knežević, Zoran Rakočević i dr.

Među korice monografije ”50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore” smjestila su se poluvjekovna dešavanja i ostvarenja crnogorskog amaterizma. Stoga je ova monografija između ostalog i vrijedno svjedočanstvo o poluvjekovnom trajanju i značaju Festivala dramskih amatera Crne Gore, te svojevrsna zahvalnica pozorišnim poslenicima, entuzijastima i svima onima koji su nesebičnim radom i predanošću učinili da ova pozorišna svetkovina traje punih 50 godina. Zahvaljujući upravo njima, Festival dramskih amatera Crne Gore postoji i daje poseban doiprinos pozorišnom i ukupnom kulturnom životu Crne Gore.

Monografija ”50 godina Festivala dramskih amatera Crne Gore” je proizvod kolektivnog rada radnika upošljenih u JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” Bijelo Polje. Uložen je veliki trud na prikupljanju obimne građe, odabiru najvažnijih sadržaja i izradi monografije kao sistematične i logične cjeline.

Vjerujemo da ćemo u ovoj godini, a u terminu održavanja Festivala dramskih amatera Crne Gore, biti u prilici da i zvanično organizujemo promociju monografije i istu izložimo sudu pozorišne publike.