Revija dokumentarnog filma 25. i 26. juna u Bijelom Polju

U bjelopoljskom biokopu će 25. i 26. juna 2024. godine, u okviru Revije dokumentarng filma koju organizuje Mreža kinoprikazivača Crne Gore u saradnji sa Underhill Festom,  biti prikazano 5 filmova: „Porodica na određeno vrijeme“ reditelja Seada Šabotića, „Doline“ Miljana Vučelića, „Procenti života“ Vladimira Perovića, „Dezerteri“ Damira Markovine i „Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova.

Utorak, 25.jun 2024.

20:00

Procenti života /  Vladimir Perović/ Srbija / 18′

Film na poetski način govori o čovjeku danas i životu koji mi među svim tim vrletnim građevina od betona, stakla i metala vodimo, udaljeni od prirode, a stalno u težnji da dosegnemo i živimo sreću i zadovoljstvo.

20:20

Doline /  Miljan Vučelić / Crna Gora / 18′

Tokom tropskog ljeta pratimo sezonu proizvodnje domaćeg duvana u selu nadomak Podgorice.

21:00

YU grupa – Trenutak sna /  Darko Lungulov / Srbija / 86′  

Priča o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali i priča o porodici i o Jugoslaviji. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom.

Srijeda, 26. jun 2024.

20:00h

Porodica na određeno vrijeme / Sead Šabotić / Crna Gora / 67′

Reditelj traga za Gorčinom, junakom svog filma, uz pomoć prijatelja Dragana. Put ih vodi u Gorčinovo rodno selo, gdje se gubi u izolovanim selima, pretvarajući potragu u alegorijsko putovanje u nepoznato.

21:15

Dezerteri / Damir Markovina / Hrvatska / 44′

Dezerteri su film o školskoj generaciji bosanskohercegovačke mladosti iz grada Mostara pogođene razornim ratom na pragu zrelosti.

Revija dokumentarnog filma se realizuje u gradovima u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije – Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju.

Prema riječima predsjednice Mreže kinoprikazivača Crne Gore Ane Lazarević, Revija dokumentarnog filma je prva aktivnost novoosnovane organizacije, a nada se da će kvalitetan program koji se organizuje u saradnji sa Underhill Festom naći svoj put i do publike.

– Naš imperativ je da domaći film mora da bude vidljiviji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanosti u bioskopima. Zbog toga smo i posebno ponosni što će u okviru Revije dokumentarnog filma biti prikazani i filmovi tri crnogorska autora. Jedan od zadataka Mreže kinoprikazivača Crne Gore je i decentralizacija kulture, te nas sa te strane raduje i činjenica da će filmovi biti prikazani i u gradovima na sjeveru naše države, kao i na crnogorskom primorju – rekla je Lazarević.

Podsjetimo, Mreža kinoprikazivača Crne Gore osnovana je krajem aprila u Mojkovcu, a cljevi Mreže kinoprikazivača Crne Gore su povezivanje članova mreže prvi put u istoriji crnogorske kinematografije, razmjena iskustava, primjera dobre prakse, razmatranje zajedničkih problema, donošenje odluka koje će osnažiti, kako samu Mrežu, tako i njen uticaj u zemlji i regionu. Osnivači Mreže kinoprikazivača Crne Gore su Filmski centar Crne Gore i Centar za kulturu „Nenad Rakočević“ iz Mojkovca.

Karte za projekcije su tri eura.