RAZGOVORI O PREDSTAVI  – “PAR GODINA ZA NAS”

Drugog dana Festivala, igrane su dvije predstave Akordovog teatra za mlade iz Nikšića. U 19č igrana je predstava “Par godina za nas” u režiji Dragana Kneževića i po tekstu kolektiva predstave. Akordov teatar se u 21č predstavio sa još jednom predstavom, “Pravi zapad”, u režiji Milana Erakovića, po tekstu Sema Šeparda.

U razgovoru o predstavama su učestvovali voditelj, istaknuti crnogorski novinar Vanja Kovačević, akteri predstave “Par godina za nas” Vaso Lalićević i Helena Jovanović, kao i Vojo Mrvaljević.

“Kada čujete floskulu “Dječak iz vode”, “Neko nas posmatra” ili “Par godina za nas”, prva asocijacija je uvijek Ekatarina Velika koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske kulture, ne samo muzike. Kada razmislimo malo dublje, shvatimo da je to poziv na uzbunu, poziv da se okrenemo sebi, onome što nas boli, tišti i dira, upravo to su sinoć pokušali da urade članovi Akordovog teatra za mlade.” Kazao je Vanja Kovačević.

Riječ je o generacijskoj priči, priči koja nas dira sa namjerom da se ukaže na pokušaj da živimo u boljem i drugačijem svijetu.

Prvo pitanje, upućeno Voju Mrvaljeviću je pitanje o motivima nastanke predstave.

“Želja da živimo u boljem i drugačijem svijetu je zapravo glavni razlog zbog kojeg smo htjeli da postavimo ovu predstavu. Predstava šalje širok dijapazon poruka. Mladi ljudi su akteri predstave, uz pomoć Dragana Kneževića oni su i pisali tekst koji govore, jer zapravo govore o problemima koji nikako da prestanu.” Kazao je Mrvaljević.

Akteri predstave su ukazali na to da je cilj bio poslati poruku da i njihova generacija može odlučivati o nečemu, da se pita, preispituje i donosi odluke. Prolaženje kroz razna iskušenja kojima se treba oduprijeti, i ne prihvatati s lakoćom život koji su izgradili drugi.

U predstavi se pojavljuju crni i bijeli duhovi kao simbol dualiteta koji nas vuče ka jednoj, odnosno drugoj strani, svijetloj i mračnoj, pozitivnoj i negativnoj.

“Tekst predstave se bavi i temom postojanja Boga, je li to tema o kojoj stvarno razgovarate ili ste je iskoristili kao jedan dobar motiv?” Pitao je Vanja Kovačević.  

“Same okolnsti u kojima živimo nameću teme kojima se bavimo, predstava obuhvata dosta veliki broj bitnih tema, a priča o Bogu je svakako jedna od njih.” Kazao je Vojo Mrvaljević.

Akter predstave, Vaso Lalićević je ukazao na veliki problem koji je predstava takođe obuhvatila, a to problem traženja razlika među ljudima, razlika koje nas dovode do problema i stvarju mržnju i barijere u odnosima među ljudima.

Glumica, Helena Jovanović je kazala da se predstava nije bavila jednim konkretnim problemom, pa je samim tim izostala konkretizacija. “Predstava djeluje kao nastavak svih društveno angažovanih predstava koje smo radili ranijih godina,” zaključila je Jovanovićeva.

Članovi žirija Jovana Bojović, Obrad Nenezić i Omar Bajramspahić su kazali svoje utiske i komentare kako bi predstava na sljedećim igranjima bila još bolja.