RAZGOVORI O PREDSTAVI “MOGU LI VAM POMOĆI 2”

Drugog dana Festivala, u izvođenju Studentskog teatra iz Podgorice igrana je predstava „Mogu li vam pomoći 2” po tekstu i u režiji prof. dr Dragana Koprivice.

Pored voditelja razgovora Vanje Kovačevića, u razgovoru je učestvovao Dragan Koprivica i dio ekipe koja je realizovala predstavu.

“Mogu li vam pomoći 2” je zapravo nastavak predstave “Mogu li vam pomoći” koju smo imali prilike da vidimo na prošlogodišnjem Festivalu drmaskih amatera Crne Gore. Predstava se naslanja na odavno poznate priče “pozorišta u pozorištu”.

Na početku je režiser i scenarista predstave Dragan Koprivica govorio o motivima nastanke same predstave.

Jedan reditelj može posvetiti cijeli život radeći na jednoj predstavi, mislim da bi to bio i sjajan eksperiment, i svaki put bi ta predstava imala svoj pečat i svoju autonomiju. U drugom dijelu su ispravljene stvari koje su nedostajale prvom dijelu, i sve to uz ideju da se prikaže kasična slika takozvanih Čehovljevih “malih ljudi sa velikim snovima”. Gledaoci su imali priliku, iako pod sličnim nazivom, da pogledaju jednu drugačiju predstavu od one prve, sa drugačijim porukama i energijom. Glumu u ovoj predstavi opravdava situacija u kojoj se akteri nalaze, oni zapravo glume da su glumci, rekao je Koprivica.

Mali čovjek je pod svjetlima pozornice pokušao da bude veliki i to je jedan od motiva koji je bio važan da bi nastala ova priča, kazao je Vanja Kovačević.

Dragan Koprivica je dodao da tekst ima dosta metafora, jedna od njih je obračun kojim je prikazano da gomila malograđana može pobijediti usamljene prave stvaraoce. Takođe je važno da znamo da je ova predstava rađena po sistemu iznevjerenih očekivanja, u svakoj sljedećoj sceni dolazi do preokreta koji publiku vode ka pogrešnom tagu.

Glumci su iskazali svoje zadovoljstvo zbog rada na predstavi, istakli sjajnu međusobnu saradnju koja je dovela do željenih rezultata. 

Iz publike se javio Semir Salemović i kazao da mu se dopalo to što je koncept stavljen ispred forme, i ono što očekuje od dramskih amatera jeste da više kritikuju stvarnost i sistem, upravo na način na koji to radi Dragan Koprivica.