Održana konstitutivna sjednica Savjeta 52. Festivala dramskih amatera Crne Gore

Povodom 52. Festivala dramskih amatera Crne Gore koji će biti održan u Bijelom Polju, u junu tekuće godine, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je, na prijedlog direktora JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo” Milka Kovačevića, imenovao Savjet ove pozorišne manifestacije u sastavu: Tufik Bojadžić, predsjednik i članovi: Slađana Merdović, Zoran Bošković, Jusuf Bajramspahić i Izet Mulabegović.

Konstitutivna sjednica Savjeta 52. Festivala dramskih amatera Crne Gore održana je juče u JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo”, kojoj su prisustvovali i direktori ove ustanove Milko Kovačević i Dražen Konatar (umjetnički direktor). Sjednicu je otvorio predsjednik Savjeta Tufik Bojadžić, istakavši da je glavna tema sastanka organizacija 52. Festivala dramskih amatera Crne Gore i da vjeruje da će Savjet raditi posvećeno i odgovorno kako bi doprinio što boljoj organizaciji ove pozorišne svetkovine, koja je posljednih godina u krizi kako kvaliteta, tako i interesovanja učesnika.

Imajući u vidu značaj Festivala dramskih amatera Crne Gore koji je ne samo iznjedrio brojne uspješne profesionalne glumce, reditelje, dramaturge i druge pozorišne i kulturne radnike, već je i široko afirmisan i van granica naše zemlje, a sa druge strane i krizu dramskog amaterizma u našoj zemlji, Savjet Festivala je mišljenja da bi Ministarstvo kulture i medija Crne Gore trebalo da ima više sluha za crnogorski dramski amaterizam i da pruži pomoć u rješavanju njegovih problema sa kojima se susrijeće posljednjih desetak godina. Smatraju da je potpuno prirodno i neophodno da Ministarstvo kulture i medija Crne Gore svojim aktivnostima, a prije svega finansijskom podrškom, pruži pomoć crnogorskim centrima za kulturu koji imaju amatersku pozorišnu scenu, ali i pojedincima i svim drugim amaterskim pozorišnim ansamblima, što bi i te kako doprinijelo kvalitetu i očuvanju Festivala dramskih amatera Crne Gore, a samim tim i cjelokupnog crnogorskog dramskog amaterizma koji predstavlja važnu platformu okupljanja svih zaintersovanih starosnih struktura društva, a prije svega mladih – kojima pozorišni amaterizam predstavlja kadrovsku osnovu za dalje profesionalno bavljenje umjetnošću i kulturom uopšte.

S obzirom na to da je riječ o jednom od najstarijih festivala u Crnoj Gori koji je iznjedrio brojna značajna pozorišna imena, obaveza svih nas a i države je da zajednički doprinesemo njegovom očuvanju i unapređenju, konstatovano je na sjednici.

Organizator ove pozorišne svetkovine takmičarskog karaktera, koja na jednom mjestu okuplja najbolja crnogorska amaterska pozorišna ostvarenja, je JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo” Bijelo Polje.

Podsjećamo da svi zainteresovani amaterski pozorišni ansambli mogu prijaviti svoje predstave za učešće na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore do 25. aprila 2023. godine, na e-mail: centarbp@yahoo.com

U prijavi za učešće na Festivalu treba navesti podatke: naziv pozorišta (studija,grupe), naziv predstave, ime i prezime autora teksta, ime i prezime reditelja, imena i prezimena glumaca i uloga u predstavi, kratak sadržaj predstave, broj tehničkog osoblja i vrijeme trajanja predstave.