Novi bioskop, profesionalno pozorište i gradski hor će upotpuniti kulturnu scenu Bijelog Polja

abaz-dizdarevic

Projektna dokumentacija za rekonstrukciju velike scene je spremna i podrazumijeva najmodernije opremljenu pozorišnu scenu i najsavremeniji bioskop sa 3D projekcijama ukupne vrijednosti 180 hiljada eura kaže v.d. direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević za Radio Bijelo Polje.

Prema njegovim riječima Ministarstvo kulture je inicijator ovog projekta u cilju razvoja kulture na sjeveru Crne Gore i ukoliko sve bude išlo po planu već naredne godine će sve biti u funkciji.

’’Mi smo već uputili inicijativu prema Ministarstvu i dobili načelnu saglasnost na potrebu da se ovakav projekat napravi u Bijelom Polju i sprovede u dijelo sve što smo zamislili. Sada je pitanje obezbjeđivanja sredstava, ali vjerujemo da će dokazani prijatelj Bijelog Polja, ministar Pavle Goranović, učiniti taj iskorak i omogućiti da dobijemo još jedan segment koji ćemo u novom ruhu predstaviti građanima’’ navodi Dizdarević u Temi dana. On se nada da će sa najsavremenijim 3D projektorom, dolbi soraund ozvučenjem i najnovijim filmovima, uz prateće sadržaje privući publiku.
’’Ovim investiranjem bi omogućili građanima da dobiju najsavremeniji proizvod koji bi se na najmoderniji način prikazivao u našem gradu. Uvjereni smo da bi uz adekvatan marketing cijeli sjever Crne Gore koristio ovaj bioskop, pri čemu bi premijerno projektovali filmove u isto vrijeme kao i u Njujorku, Londonu, Beogradu ili Podgorici. To će biti način i da privučemo publiku i pokažemo da i mi pripadamo savremenom svijetu’’ ubijeđen je prvi čovjek Centra za kulturu.

centar-za-kulturuOn je u emisiji Tema dana govorio i o potencijalnoj profesionalizaciji pozorišta kao jednom od planova za naredni period.
’’Nema opravdanja da sjever ne posjeduje jedno profesionalno pozorište. Sve o čemu smo govorili je put ka profesionalizaciji svih segmenata kulture u gradu. Ne možemo preko noći sve rješavati, ali važno je uspostaviti plan koji će se sa sigurnošću realizovati u budućem periodu’’ ističe Dizdarević.

’’Ono o čemu govorimo posljednjih dvadesetak godine jeste oformljavanje profesionalnog pozorišta, koje zbog raznih faktora, prvenstveno materijalnih, uvijek nailazi na probleme, u konkretnoj i potpunoj realizaciji’’ podsjeća Dizdarević i dodaje da u posljednje vrijeme razmišljaju o producentskom pozorištu kao izvjesnijem projektu.

’’Naši glumci, koji su afirmisali i grad i pozorište, podigli su ljestvicu na najveći nivo i možemo reći da se radi o poluprofesionalcima. Osim toga mladi ljudi se edukuju i već imamo tri akademska glumca Emira Ćatovića, Omara Bajramspahića i Petra Novakovića. Posebnu sreću imamo da su iz Bijelog Polja potekli veliki glumci poput Miše janketića i sve popularnijeg glumca na sceni bivše Jugoslavije Muamera Kasumovića koji su spremni da pomognu u adekvatnoj profesionalizaciji pozorišta’’ kaže Dizdarević.

On podsjeća na važnu činjenicu da je kao i nekada tako i danas problem nedostatka materijalnih sredstava, kao i da oslonjeni na sopstvene snage nijesu imali potrebu za velikim izdacima.
’’Međutim, profesionalizacija podrazumijeva i drugačiji kriterijum u materijalnom smislu, pa su veća izdvajanja i za glumačke honorare, za scenografiju, za uključivanje kvalitetnih reditelja. Mi trenutno imamo Gorana Bjelanovića koji može da radi i scenario i režiju, ali bi nam u slučaju profesionalizacije bila neophodna nova stručna i kadrovska rješenja za ljude koji će se baviti govorom, scenskim nastupom, tehnikom, svijetlom i mnogim drugim oblastima neophodnim za ovu umjetnost’’ napominje vd direktor Centra za kulturu i dodaje ’’ako bi krenuli u taj poduhvat moramo se pozabaviti svim detaljima da bi slika koju stvorimo izgledala onako kako dolikuje profesionalnom pozorištu.’’

On je kao dobar primjer naveo iskustvo tivatskog producentskog pozorišta koje prema njegovim riječima raspolaže dobrim fondom sredstava, ali i dobrim organizacionim kapacitetima.
’’Oni koji uvijek pozovu sjajne glumce, naprave dobru selekciju i imaju vrhunski proizvod koji im u neku ruku obezbjeđuje samoodrživost. Svaka od tih predstava je producentska i na taj način se vidi kvalitet i njihova osobenost’’ ističe Dizdarević.

centar-za-kulturu

On je napomenuo da je jedan od koraka koji vodi ka profesionalizaciji koprodukcija sa već formiranim porzorištima i da već imaju i poziv Gradskog pozorišta iz Podgorice koje planira da angažuje glumce iz Bijelog Polja.

U planu je i pokretanje Gradskog hora i po riječima vd direktora to je još jedan segment kojima se bavi Centar za kulturu.
’’Osjetili smo potrebu da gradu pružimo mogućnost da se u slobodnom vremenu duhovno uzdiže i ponudili smo mogućnost da budu članovi hora koji će već za sedam dana krenuti sa aktivnostima. Audicija je u toku i trajaće još nekoliko dana i ovom prilikom pozivamo građane da budu dio ansambla koji će u perspektivi predstavljati Bijelo Polje u muzičkom i uopšte kulturnom smislu’’ kaže Dizdarević u Temi dana.
On je naveo da će se odmah po formiranju hora na čijem čelu su profesorice Jelena Đaković i Julijana Vujošević, početi sa pripremama za premijeru 3. Januara na dan Opštine.