Koncert kamernog dua Brajović – Nikčević u petak u bjelopoljskom Centru za kulturu

Koncert poznatog crnogorskog kamernog dua – gitaristkinje Bojane Brajović i flautiste Borisa Nikčevića biće održan u petak, 4. novembra, u  galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu, sa početkom u 18 sati.

Program:

J. B. Loeillet de Gant (1688-1720)  – Sonate a-moll (adagio-allegro-adagio-giga)

F. Kleynjans (1951)  – Deux arias op. 92b

L. Boutros (1964)   – Amasia

H. Villa Lobos (1887-1959)   – Aria iz ‘Bachianas brasileiras’ nr 5

D. Leisner (1953) –  Acrobats / In the wings

A. Piazzolla (1921-1992)      –  Café 1930

A. Ourkouzounov (1970)  – Makedonska pesen

R. Di Marino (1956)    – The nightfal – Suite II  (tango-milonga-tanguillo)

Gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević sarađuju i nastupaju kao duo od  2011. godine. Imali su veliki broj koncerata u Crnoj Gori, Francuskoj, Srbiji i Sloveniji. 2013. godine su, uz pomoć Ministarstva kulture, realizovali nesvakidašnji projekat – ‘Turneja po Crnoj Gori’ , kada su za tri mjeseca održali koncerte u jedanaest crnogorskih gradova.

Tokom 2016. godine su imali uspješne nastupe u Podgorici (’Dani gitare’), na Cetinju ( Espressivo music festival), u Beogradu ( Guitar art circle) i Ljubljani. Takodje, nastupili su u Istorijskom muzeju Kremlja, u Moskvi, u čast obilježavanja decenije crnogorske nezavisnosti. U prvoj polovini 2017. su realizovali Malu sjevernu turneju (Kolašin, Bijelo Polje i Berane), u julu su novi repertoar premijerno izveli u Baru, u okviru XXX Barskog ljetopisa, a krajem godine i u KIC Budo Tomović, na festivalu DEUS. U martu 2018. su otvorili prvi medjunarodni festival gitare Guitar fest Bijelo Polje, a 2020. nastupili u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, kao i u avgustu 2022.

Članovi su ansambla Clazz quintet, osnovanog da izvodi prevashodno djela francuskog kompozitora Kloda Bulinga. Sa Clazz quintet-om su, ponovo, tokom 2014.godine, imali turneju po Crnoj Gori. Neobičnu sintezu klasične i džez muzike, koju Klod Buling njeguje u svojim djelima, čula je i publika na nekoliko džez festivala u Crnoj Gori, a regionalnom turnejom ‘Koncerti bez granica’ predstavili su se publici u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu. Sa velikim uspjehom su nastupili na velikoj sceni CNP-a, u Podgorici 2019. godine, kao i 2020., u okviru festivala ‘Dani gitare’.

Bojana i Boris se, pažljivim odabirom repertoara originalno pisanim za duo gitara – flauta, trude da ovaj, na prvi pogled neobični, spoj instrumenata približe širokom auditorijumu.Večerašnji koncert je drugi dio diptiha ‘Estate – autunno’, koji je kao projekat podržan na ovogodišnjem konkursu Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.