U galeriji Centra za kulturu Bijelo Polje otvorena izložba fotografija “BioVal – na valovima prirode”

Juče je u galeriji Centra za kulturu Bijelo Polje otvorena izložba fotografija “BioVal – na valovima prirode”. Izložba je dio projekta “BioVal – biološka raznolikost”, a otvorila ju je Nevena Petković, projektna koordinatorka u Centru za zaštitu i proučavanje ptica. Posjetioci su imali priliku da vide bogatstvo prirode centralnog, sjevernog i južnog regiona Crne Gore, da se upoznaju sa važnim staništima, biljnim i životinjskim vrstama koje sa nama dijele ovaj prostor i imaju važnu ulogu održavanju zdravog ekosistema čiji smo i mi dio.

Izložbu su posjetili učenici i učenice 7., 8. i 9. Razreda OŠ “9.maj” iz Bijelog Polja, te u razgovoru sa CZIP-om saznali i usvojili nova znanja i zanimljivosti o pticama u Crnoj Gori, njihovoj brojnosti, ekologiji, ali i opasnostima i preprekama sa kojima se ptice susreću na migraciji. Takođe, đacima su poklonjeni edukativni posteri o djetlićima i močvaricama Crne Gore, edukativne brošure o biodiverzitetu, kao i simbolični promo materijal (šolje, cegeri, notesi i majice) oslikani različitim vrstama ptica Crne Gore. Đacima su, takođe, predstavljene ostale aktivnosti projekta BioVal, poput aplikacije BioVal – Urbana Priroda, te filmovi o bogatstvu prirode 3 regiona, koji se mogu pogledati na YouTube kanalu Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Izložbu zainteresovani mogu pogledati svakog radnog dana od 8 do 16 sati u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.
Izložba je dio projekta “BioVal – biološka raznolikost”, kojeg finansira Evropska Unija, kofinansira Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat je implementiran od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, a trajao je od februara 2021 do oktobra 2022. godine.