Film ”Sveta Petka – Krst u pustinji” na repertoaru bjelopoljskog bioskopa 16, 17. i 18. septembra

Film  ”Sveta Petka – Krst u pustinji”, reditelja Hadži Aleksandra Đurovića, biće prikazan u bjelopoljskom bioskopu 16, 17. i 18. septembra, od 19.00 sati. U filmu igraju: Milena Predić, Milica Stefanović, Mirijam Amer, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj.

Ulaznice, po cijeni od 3 eura,  mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu u danima prikazivanja filma pola sata prije početka projekcije.

Radnja filma:Pobožna djevojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gdje provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, grijesima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Bočna priča nam govori o dvije žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i vjerskih sredina, ali dijele iste ljudske emocije, vrijednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg svijeta koji je Paraskeva napustila.

Film je nastao po istinistoj priči i romanu ”Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović. Ova priča govori kako ljudi mogu da pobijede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovječanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gdje na svijetu.