Do kraja februara tekuće godine biće završena rekonstrukcija depoa Narodne Biblioteke

Tokom februara ove godine JU Centar za kulturu  ,,Vojislav Bulatović Strunjo” privešće kraju radove na rekonstrukciji depoa Narodne  biblioteke. Radovi su započeti početkom januara tekuće godine, a obuhvataju  izradu i montiranje novih polica za knjige, postavljanje novog osvjetljenja, krečenje… Depo je već više decenija bio u lošem stanju, a neophodan je za redovno i zakonito funkcionisanje Narodne biblioteke Bijelo Polje kao organizacione jedinice JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”.

Po zakonu o bibliotečkoj djelatnosti svaka narodna biblioteka mora imati depo, adekvatnu prostoriju koja zadovaljava sve propisane bibliotečke standarde o smještaju, čuvanju i korišćenju knjiga i ostale bibliotečke građe. U depou se čuva najveći dio fonda svake biblioteke, pa tako i naše, koji trenutno broji oko 63 hiljada bibliotečkih jedinica.

Rekonstrukcijom  depoa Narodne biblioteke ne samo da  će se riješeti jedan višedecenijski problem, već će biti  omogućen nesmetan i zakonit rad biblioteke makar u narednih 30 godina, jer treba imati u vidu da se raznim vidovima nabavki knjiga (kupovinom, poklonom, razmjenom) neprekidno uvećava fond biblioteke  koji zahtijeva novi prostor za smještaj. Zahvaljući rekonstrukciji depoa, ne moramo brinuti o prostoru za smještaj bibliotečke građe, a uz to dobiće se još jedan prostor u okviru biblioteke koji će i u estetskom pogledu izgledati ugodno.

Rekonstrukcija depoa odvija se  na osnovu Programa rada JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo” za 2022. godinu i od sredstava predviđenih budžetom za tekuću godinu.JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo” će i u budućnosti, u skladu sa svojim mogućnostima,  nastaviti sa ovakvim i sličnim poduhvatima kako bi građanima Bijelog Polja omogućila što bolju kulturnu ponudu, ali i ugodan prostor u koji će poželjeti da dođu.