BJELOPOLJSKO POZORIŠTE PREDSTAVOM „DANILO“ NA 65. MEĐUNARODNOM FESTIVALU FESTIVALA U TREBINJU 20. JULA

Bjelopoljsko pozorište će predstavom „Danilo“, za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica, predstavljati Crnu Goru na na 65. Festivalu festivala u Trebinju, na kojem se takmiče najbolje predstave zemalja regiona. Predstava će biti izvedena 20. jula, tokom prve večeri, nakon svečanog otvaranja Festivala festivala.

U predstavi igraju: Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović, Nela Terzić, Mihailo Drobnjak, Milica Jeremić i Sara Kurgaš. Dizajn svjetla potpisuje Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.

Na trebinjskom Festivalu, u takmičarskom dijelu, nastupa sedam predstava: jedna iz Crne Gore, dvije iz Srbije, dvije iz BiH, i po jedna iz Sjeverne Makedonijei Hrvatske.

Nakon bjelopoljske predstave, druge večeri Festivala nastupiće Dom kulture Crvenka (Pozorište „Stevan Sremac“) predstavom po tekstu Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, u režiji Igora Pavlovića. U petak, 22. jula, Teatar “Fedra“ iz Bugojna (BiH, Federacija BiH) izvešće komad „Biti Hamlet“, u adaptaciji i režiji Senada Milanovića, a 23. jula „Divan Teatar“ iz Zagreba izvodi Sofoklovu „Antigonu“; reditelj je Christian Jean-Michel Jalžečić. U nedjelju, 24. jula, teatar „Čekori Pozorište“ iz Skoplja odigraće predstavu „Glasovi“ po tekstu Ljubomira Moreva, u režiji Maje Đurčevske. Tokom pretposljednje večeri Festivala, u ponedjeljak, 25. jula, nastupiće Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić“ komadom „Srpska drama“, po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Miloša Miloševića Šike. Na završnoj večeri, 26. jula, ljubiteljima pozorišta u Trebinju predstaviće se Gradsko pozorište Trebinje predstavom po tekstu Igora Svrdlina „Zamalo pred vratima“, u režiji Darka Kurtovića. Nakon izvođenja uslijediće uručenje nagrada i svečano zatvaranje Festivala festivala.

Pokrovitelj ovog uglednog međunarodnog Festivala u Trebinju, sa dugom tradicijom, je Grad Trebinje, a manifestacija je organizovana u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta. Izvršni producenti su trebinjski Centar za informisanje i obrazovanje, i Kulturni centar, u čijoj velikoj dvorani će biti izvođene sve predstave svakog dana sa početkom u 20.30 časova.

Organizatori su se pobrinuli i za bogat prateći program tokom svih dana trajanja Festivala festivala počev od 20. jula, te će poklonici kulture imati lijepu priliku da prate brojne kulturne sadržaje: izložbe, promocije knjiga, prikazivanje dokumentarnih filmova, promocije izdavačke djelatnosti, tribinu o istorijatu Festivala festivala, izložbu Foto-kino kluba Trebinje i Veče muzike na završnoj večeri Festivala u čast pobjednika ove međunarodne pozorišne manifestacije. Tokom trajanja Festivala festivala, u Dučićevoj ulici će biti organizovani muzičko-scenski performansi, a ulaz za sve predstave i ostale kulturne manifestacije je slobodan.