Nastup KUD-a ,,Tekstilac″ u Sarajevu ispraćen ovacijama

KUD ,,Tekstilac″ je nastupom na  6. Međunarodnom festivalu folklora u Sarajevu svojim umijećem oduševilo  tamošnju publiku koja ih je ispratila ovacijama. Festival je trebalo da bude takmičarskog karaktera, ali, zbog nemogućnosti dolaska ansambala iz Hrvatske i Turske, žiri je odlučio da učešće na Festivalu bude revijalnog karaktera. Nakon nastupa našeg ansambla predsjednica žirija Ana Babić, profesorica muzikologije i etnologije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, posebno je apostrofirala  nastup KUD-a ,,Tekstilac″:,,Crnogorski ansambl je pokazao ne samo folklorno bogatsvo svoje države nego i umjetničko stvaralaštvo na sceni, i služi za primjer kako se igrom i pjesmom, ali i patriotskim osjećanjima, predstavlja  svoj grad i svoja država. Bravo i svaka čast”. 

Naše kulturno – umjetničko društo se  u Sarajevu predstavilo sjajnim koreografijama  koje je izvelo na najbolji mogući način  i po ko zna koji put potvrdilo da svojim kvalitetom i profesionalizmom na najljepši način predstavlja svoj grad i državu. Zaista prija kada publika prepozna rad i kvalitet i kada vas  isprati ovacijama kao što je to učinila sarajevska publika nakon nastupa KUD-a ,,Tekstilac″. Naš anasambl je u Sarajevu  dočekan toplim i iskrenim prijateljstvom kako od strane organizatora Festivala tako i od sjajne sarajevske publike.  

Milko Kovačević, direktor Ju Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo″

U Sarajevu smo izveli tri koreografije –  ,,Igre iz Crne”,  ,,Igre iz Makedonije” i ,,Šopske igre”. Svojim igračkim umijećem smo se uspješno predstavili na Festivalu čemu najbolje svjedoče ocjene stručnih lica iz oblasti folklora i ovacije sarajevske publike nakon našeg nastupa. Iz Sarajeva smo ponijeli lijepe uspomene, divnu podršku publike  i tolo gostoprimstvo organizatora. Trudimo se da gdje god nastupamo svoj grad i državu predstavimo na najbolji način čemu svjedoče brojne nagrade na  festivalima i reakcije publike. U narednom periodu očekuju nas pripreme za godišnji koncert koji će se održati 1. jula na bjelopoljskom gradskom trgu, potom učešće na predstojećem 19. Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelo Polju, nastup  na Festivalu u Poljskoj, koncert u Njemačkoj  i gostovanja u nekoliko crnogorskih gradova. Siguran sam da ćemo se  i na nastupima koji nas očekuju uspješno predstaviti jer kad uložite veliki rad i trud uspjeh je neizostavan.

Emir Mehonjić, rukovodilac KUDa- ,,Tekstilac″