U slavljeničkom duhu završen jubilarni 20. Intrenacionalni festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju

U Bijelom Polju je u subotu veče završen jubilarni, 20. Internacionalni festival tamburaških orkestara. Ovogodišnje jubilarno izdanje Festivala, proteko je u slavljeničkom duhu, a u toku tri večeri ljubitelji muzike i poštovaoci tambure su bili u prilici da uživaju u nastupu 12 renomiranih tamburaških orkestara i sastava iz 6 zemalja: Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koji su publici poklanjali ljepotu svevremenih nota. Pored nastupa velemajstora tambure, publika je bila u prilici da uživa u kocertima muzičke grupe ”Garavi sokak”, poznatih interpretatora crnogorske izvorne i narodne muzike Šukrije Žutog Serhatlića i Zdravka Đuranovića i bjelopoljskog Kulturno – umjetničkog društva ”Tekstilac”.

Izuzetan doprinos ovoj nadaleko poznatoj bjelopoljskoj internacionalnoj tamburaškoj priči, dali su najmlađi tamburaši – Dječji tamburaški orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje Bijelo Polje koji su, predvođeni dirigentskom palicom profesorice Denise Ćorović koja je zajedno sa profesorom Jasminom Ćorovićem pripremala mlade tamburaške talente, otvorili jubilarno izdanje Festivala i oduševili bjelopoljsku publiku i sve goste. Zajedno sa Dječjim tamburaškim orkestrom, nastupio je Dječji hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, koji vodi profesor Miloš Vojinović, kao i talentovana mlada Bjelopoljka Ajsa Džogović, koja svojim divnim glasom i muzikalnošću osvaja nagrade na festivalima širom regiona. Takođe, Festival je nastupom obogatila dama božanstvenog glasa Aleksandra Saška Rakonjac.

U okviru jubilarnog festivalskog izdanja, upriličen je i prateći program u okviru kojeg je otvorena izložba skulputra ”Logositneza”, akademske vajarke Jelene Pavićević Marković i održana promocija knjige ”Duša u koferu”, Reufa Fekovića.

Poseban pečat Festivalu je dalo i održavanje ”Bjelopoljskog biznis foruma”, na kojem se govorilo o aktuelnim ekonomskim temama, a okupio je preko 100 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona, među kojima su bili ministri, predstavnici međunarodnih i domaćih finansijskih institucija, poslovnih asocijacija, predsjednici opština, predstavnici kompanija…

U vrijeme trajanja Festivala, građani Bijelog Polja, kao i učesnici i gosti ove tamburaške priče su bili u prilici da posjete sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i domaće radinosti proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore, koji je u okviru festivalskog programa organizovala Turistička organizacija Bijelo Polje.

Ovaj značajan jubijel je bila prilika da se uruče priznanja onima koji su podržavali i dali poseban doprinos očuvanju, afirmaciji i unapređenju Internacionalnog festivala tamburaških orkestara od njegovog osnivanja. Prve festivalske večeri potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Tufik Bojadžić, uručio je Zlatne plakete za kontinuiranu medijsku podršku i afirmaciju Interacionalnog festivala tamburaških orkestara RTCG, Radiju Bijelo Polje, novinaru dnevnog lista ”Dan” Milovanu Novoviću, novinarki RBH1 Enisi Hajdarević Šojko. Zlatne plakete za kontinuirano sponzorstvo uručene su bjelopoljskim kompanijama ”Put- Gross” i ”Mesopromet Franca” i Elektroprivredi Crne Gore.

Druge večeri Festivala, direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Jasmin Ćorović je uručio Zlatne plakete za poseban doprinos očuvanju Internacionalnog festivala tamburaških orkestara i tamburaške muzike: TO ”Bjelopoljski tamburaši”, TS ”Muzički signali”, TS ”Limski biseri”, TO ”Zvuci sa Ribnice”, TS ”Zenički tamburaši”, Pljevaljskim tamburašima, TS ”Garavuše”, Emiru Prekiću iz Pljevalja, Marijani Crnković iz Subotice, Ninu Veličkovskom iz Sjeverne Makedonije, svjetskom prvaku tambure Branku Baku Jovanoviću i Dragiši Čoliću iz Užica, a potom su uručene Zlatne plakete za afirmaciju i očuvanje muzičkog nasljeđa Crne Gore Nikoli Karoviću i Mirku Rondoviću, koje je uručio umjetnički direktor Festivala Milorad Mićo Miranović.

Završne večeri Festivala, postuhmno su Zlatnim plaketama za utemeljenje, doprinos i unapređenje Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, nagrađeni: dr Sabro Šabanović, Merima Njegomir i Jezdimir Vujičić, a Zlatne plakete za utemeljenje, trajanje i afirmaciju Internacionalnog festivala tamburaških orkestara predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je uručio: Hasanu Ramoviću, Senadu Gačeviću, Slobodanu Vujičiću i Slađani Merdović, a Specijalnu nagradu za umjetnički doprinos kvalitetu, trajanju i afirmaciji Internacionalnog festivala tamburaških orkestara uručio je dugogodišnjem umjetničkom direktoru Festivala Miloradu Miću Miranoviću.

Nagrada koja nosi ime jednog od utemeljivača Internacionalnog festavala tamburaških orkestara i člana TO ”Bjelopoljski tamburaši”– dr Sabra Šabanovića, ove godine je pripala GTO ”Pljevlja”.

Pokrovitelj Festivala Opština Bijelo Polje i bjelopoljski Centar za kulturu, izvršni producent ovog posebnog muzičkog dragulja, potrudili su se da se svi učesnici i gosti toplo i lijepo osjećaju u gradu umjetnosti, prijateljstva, gostiprimstva i ljepote različitosti. Ovogodišnjem Festivalu podršku su pružili Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Turistička organizacija Bijelo Polje, medijski sponzori RTVCG i Radio Bijelo Polje, kao i štampani i elektronski mediji iz Crne Gore i okruženja. Ruku prijateljstva i podrške Festivalu je, kao i svih prethodnih godina, pružila bjelopoljska kompanija ”Put – Gross”, na čelu sa Hasanom Ramovićem, a podršku su dali i sponzori ”Mikromont”, ”Mikro S&E” i ”Anđelija dizajn”.

Građani Bijelog Polja, koji su od osnivanja Internacionalnog festivala tamburaških orkestara bili njegova ogromna podrška i vjetar u leđa, još jednom su potvrdili da je Bijelo Polje grad u koji se s radošću dolazi i iz kojeg se s najljepšim uspomena odlazi.

Festivalu su nesebičnu podršku pružili i vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnoj bjelopoljskoj ulici, koji su svojim gostima omogućili praćenje njegovog programa.

Da Festival protekne u najboljem redu, pobrinuli su se bjelopoljski Centar bezbjednosti, Elektrodistribucija, Služba zaštite i spašavanja Bijelo Polje i Služba hitne medicinske pomoći Bijelo Polje.Bijelo Polje je jubilarnim dvadestim izdanjem Internacionalnog festivala tamburaških orkestara još jednom podiglo ljestvicu u širenju kulturološke misije i na pravi način proslavilo ljepotu umjetnosti, druženja i prijateljstva, potvrđujući da muzika i tambura ne poznaju granice i da su jedan od najljepših načina građenja mostova prijateljstva, ljubavi i mira, po kojima se ovaj Festival i Bijelo Polje prepoznaju – a to su mnogo puta, upravo na ovom Festivalu, dokazali njegovi učesnici iz raznih evropskih zemalja i građani Bijelog Polja.