Bijelo Polje je  na pravi način proslavilo  ljepotu umjetnosti koju njeguje Internacionalni festival tamburaških orkestara

U Bijelom Polju je u  noći između subote i nedjelje, 29. i 30. jula, uspješno završen 19. Internacinalni festival tamburaških orkestara na kojem su  tamburaški sastavi i orkestri  iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Ukrajine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore izvodili najlješe rukoveti svevremenih nota na strunama tambure.   Pored tamburaških sastava i  orkestara, publika je bila u prilici da uživa u koncertima grupe ”Legende”, bjelopoljskog  KUD-a ”Tekstilac”,  Šukrije Žutog Serhatlića, Slobodana Kovačevića i  Al Dina.  Festival su svojim muzičkim umijećem obogatili sjajni  solisti iz grada domaćina:  Ena Šabanović, Velibor Gačević, Aleksandra Saška Rakonjac, Elsan Pilica Petar Jokić, Džana Lamežević i  Mojkovčanin Dražen Baković, koji su nastupali uz pratnju orkestra profesora Almira Martinovića. Poseban pečat  ovoj tamburaškoj svetkovini dali su najmlađi tamburaši – Dječji tamburaški sastav Muzičke škole iz Bijelog Polja, predvođeni dirigentskom palicom profesorice Denise Ćorović, koja je sa profesorom Jasminom Ćorovićem pripremala mlade tamburaške talente.  

Nagrada “dr Sabro Šabanović” ove godine je pripala Kamernom sastavu Muzičke škole iz Subotice. Plaketa  za doprinos razvoju i afirmaciju Internacionalnog festivala tamburaških orkestara  posthumno je dodijeljena Saši Fisiku. Takođe, Plaketa za afirmaciju Festivala dodijeljena je Kamenku Milenkoviću iz Novog Sada. 

U okviru festivalskog programa je održan Bjelopoljski biznis forum na kojem je tema bila ”Razvoj poljoprivrede u funkciji podrške razvoju turizma”. 

Građani Bijelog Polja, učesnici i gosti Festivala su bili u prilici da posjete sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i  domaće radinosti proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore, koji je organizovala Turistička organizacija Bijelo Polje.

Pokrovitelj Festivala Opština Bijelo Polje  i bjelopoljski Centar za kulturu, izvršni producent ovog tamburaškog dragulja, trudili su se i ove  kao i svih prethodnih godina da ova manifestacija  bude prepoznatljiva ne samo po tamburaškom umjetničkom kvalitetu već  i po ponudi turističkih potencijala  Bijelog Polja i Crne Gore uopšte.

Ovogodišnjem Festivalu podršku su pružili  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, kompanija M:tel, Turistička organizacija Bijelo Polje,  medijski sponzori RTVCG, RTV Nikšić , RTV Pljevlja, Radio Bijelo Polje  i štampani i elektronski mediji iz Crne Gore i okruženja. Kako svih prethodnih, tako je i ove godine ruku prijateljstva i podrške Festivalu  pružila  bjelopoljska kompanija Put – Gross, na čelu sa Hasanom Ramovićem.

Nemjerljiv doprinos Festivalu su  dali građani Bijelog Polja, koji su mu od njegovog osnivanja bili ogromna podrška i vjetar u leđa, te nebrojeno puta potvrdili da je Bijelo Polje  grad u koji se rado dolazi i iz kojeg se s lijepim uspomena i pjesmom odlazi. Takođe, u znaku Internacionalnog festivala tamburaških orkestara bili su i vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnoj bjelopoljskoj ulici, koji su svojim gostima omogućili  praćenje njegovog programa.

Da održvanje  Festivala protekne u najboljem redu, pobrinuli su se bjelopoljski Centar bezbjednosti, Elektrodistribucija, Služba zaštite i spašavanja Bijelo Polje  i Služba hitne medicinske pomoći  Bijelo Polje.

Internacionalni festival tamburaških orkestara je i ove godine  potvrdio da s velikom pažnjom i posebnim emocijama  njeguje, čuva i afirmiše  muzičko nasljeđe  Crne Gore i zemalja koje učestvuju na njemu. 

Želja i cilj  su nam da  Internacionalni festival tamburaših orkestara, od njegovog osnivanja,  bude festival naroda i da iz našeg grada na sve strane svijeta pjesmom i muzikom pošaljemo poruke ljubavi, mira i prijateljstva. Vjerujemo da smo u tome uspjeli.

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂