”Koliba na nebu” – povodom 110 godina od rođenja Ćamila Sijarića u bjelopoljskom Centru za kulturu

U galeriji bjelopoljskog Centa za kulturu u ponedjeljak, 18. decembra, na dan rođenja književnika Ćamila Sijarića, biće održan program pod nazivom „Koliba na nebu“, povodom obilježavanja 110 godina od Ćamilovog rođenja.

U okviru programa „Koliba na nebu“, u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu 18. decembra, u 12 sati, biće otvorena  izložba Život i djelo Ćamila Sijarića „Cio svijet živi u Sandžaku“, autorke Đane Kukić, a potom će biti predstavljena  radio drama „Dobra voda“, autora Mirsada Rastodera, dok će od 18 sati,  u istom prostoru,  biti organizovana promocija knjige „Ram Bulja i druge pripovijetke“, koju je priredio Faruk Dizdarević i promocija knjige „Između čovjeka i neba“ – izbor iz poezije Ćamila Sijarića, koji su priredili Edin Smailović i Kemal Musić.

O liku i djelu Ćamila Sijarića govoriće akademik Faruk Dizdarević, prof. dr Draško Došljak i književnik Faiz Softić.

Ćamil Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine u Šipovicama kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu, a potom, od 1927. do 1935. godine pohađao Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju, iz koje je istjeran zbog političkih aktivnosti. Školovanje je nastavio u Vranju i u tamošnjoj gimnaziji maturirao 1936. godine, nakon čega je prešao na studije prava u Beogradu, gdje je diplomirao 1940. godine. Kao student objavljivao je poeziju u časopisima “Mlada kultura” i “Nova žena”. Sarađivao u “Zori”, “Brazdi”, “Letopisu Matice srpske”, “Stvaranju”, “Savremeniku”, “Životu”… Pisao je romane, pripovijetke i putopise. Najpoznatija su mu djela romani Bihorci, Konak, Kuću kućom čine lastavice, Mojkovačka bitka, pripovijetke Bunar, Sablja i druge.

U Sarajevu, u saobraćajnoj nesreći, stradao je 6. decembra 1989. godine.

Obilježavanje 110 godina od rođenja Ćamila Sijarića organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Centar za kulturu Bijelo Polje, uz podršku kompanije Put Gross iz Bijelog Polja, Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH iz Sarajeva.